Det enda som är den "röda tråden" ifrån trosinlägget nedan är faktiskt den rosa färgen. Fast nu blir det allvar ett tag.
Vad är mer Oumberligt än att kunna gå på "holken" och då helst ifred. Just att få vara "ifred" är en av många saker som talar för "Peepoo påsen" som nu lanseras världen över.
Enkel och genialsik, bara göra sina behov i den och gräva ner, påsen är på insidan belagd med ett biologiskt ämne som gör att bakterier neutraliseras på 2 månader.
Kostnaden är minimal och de är en av fördelarna.
Peepoo är en högteknologisk lågkostnadsprodukt, som varken kräver initiala investeringar, tillgång till vatten eller fast infrastruktur.
Den mobila toaletten Peepoo består av en smal, avlång ytterpåse och ett inre grönt skikt som kan dras ut och bildar en tratt när Peepoo ska användas. Både det yttre vita lagret och det gröna inre skiktet är tillverkade av högkvalitativa, bionedbrytbara plaster. De uppfyller EU-standard EN 13432, vilket innebär att de bryts ned till koldioxid, vatten och biomassa. Materialet är utvecklad i samarbete med kemiföretaget BASF.
Varje Peepoo väger bara 10 gram, varav fem gram är bionedbrytbara plaster och fem gram urea. Material och produktionsmetoder är noggrant testade och optimerade för att det ska gå åt ett minimum av material. Det gör att kostnaderna kan hållas nere för mottagarna.
Peepoo tillverkas av Ecotech i Nairobi i Kenya. Från och med hösten 2012 blir produktionen storskalig med en kapacitet på upp till 500 000 enheter per dag. Målet är att så småningom förse 150 miljoner människor med toaletter.
Silanga är ett område i Afrikas näst största urbana slum Kibera. Det är den plats där Peepoo först testades. I Silanga bor ungefär 20 000 personer. Som i de flesta av världens urbana slumområden, är de sanitära förhållandena dåliga. I hela Kibera lever 95 % av befolkningen under gränsen för fattigdom. En genomsnittlig familj består av sju personer och bor i ett enda rum. Infrastrukturen i området, vägar, vattenledningar, avlopp och sophantering, är kraftigt underdimensionerad i förhållande till invånarantalet. Statistiskt sett går det en toalett på 500 invånare. I verkligheten betyder det att många inte har tillgång till någon toalett alls och inte heller tillgång till rent vatten. Sjukdomar sprids lätt.
I Silanga används Peepoo idag av mer än 4 500 människor på daglig basis. Efter användningen samlas toaletten in och efter bara några veckors lagring kan de användas som gödsel. Eftersom gödsel också är en bristvara i fattiga länder kan Peepoo både förbättra hälsoläget och bidra till försörjningen.
I dag säljs Peepoo av kvinnliga företagare för cirka 30 öre styck. Samma pris får den betala som vill gå på någon av de 110 toaletter som UN-Habitat, FNs program för bättre framtida städer, ställde ut i slummen i november 2008. FN-toaletterna innehåller ett hål i marken, ett handfat och en tunna med vatten. Tvättvattnet återanvänds och byts ut en gång per dygn. Under nätterna stängs toaletterna eftersom det är farligt att gå ut, våldtäkter är mycket vanligt i Kibera. Under dagtid är det långa köer till toaletterna.
Eftersom Peepoo har ett slags pantsystem, köparen får tillbaka tio öre när påsarna lämnas in, är det billigare att använda Peepoo. Och säkrare.
När urean i botten av Peepoo reagerar med de enzym som finns i avföring bildas ammoniak. Att ammoniak i tillräckligt hög koncentration tar död på bakterier, virus och parasiter är sedan länge känt. Men det är först med Peepoo som tekniken används i stor skala.
Efter fyra veckor vid minst 20 grader nås en fullgod hygienisering och Peepoo med innehåll kan användas som gödsel. Vid högre temperaturer går processen snabbare. Läs mer om Peepoo, www.peepoople.com.
Änglamarkspriset till Peepoo. Funktion i bild hittar du här.
Källa: Plast och Kemiföretagen
Hmmm....det blev många länkar det där, men en till måste jag visa på och det är den här som går till min egen blogg, för att kunna kissa så måste man ju få rent vatten i dessa delar av världen också, läs här hur det kan gå till.
Avslutar här, det blev långt och kanske lite jobbigt inlägg, men ack så viktigt!
Ha en fin helg Vänner!
Kram ifrån Oumberlige Peter!
4 kommentarer:
Här i Sverige där vi har Wc använder vi oss av en liknande produkt, sjukhusernas egna vita spypåsar även dem med ring för säker prickning. Full upp påsen och när wc finns töm ut, skölj ur och den är som ny igen och kan återvändas bra många gånger:)
Tänker på inlägget, sett ett program där dem skrev att vissa av u-länderna i Afrika har just problem med att folk inte gräver ner sin egen skit så det var ju lite fiffigt med panten.
Men gödsel..hm..vadå är det en stackars människa som ska sitta där dagarna långa och tömma alla dessa skitpåsar eller väntar dem till påsen brytits ner men då lär ju inte innehållet finnas kvar heller? Eller vadå kastar dem ut skiten och påsen som gödsel?
Många skittankar, men visst vill man sitta och skita i en påse så varför inte jäks. Vad hände med dasset kan inte det vara nått. Jag fattar ingenting varför dessa länder har så stor smittospridning när det gäller deras eget skit. Enda logiska förklaringen jag har är att dem skiter lite här och var och på så sätt smittas det vidare./c
Var ju bara tvungen att läsa mer om det här. Man blir ju fan nojig nu ska aldrig mer gå på en offentlig toalett/c
Vilket spännande blogginlägg du har skrivit. Långt men jättekul att läsa tyckte jag! Hoppas allt är väl med dig. Kram
Skitspännande! :-O
Skicka en kommentar