fredag 8 november 2013

"Undrar verkligen om folk fattar vilken genialisk konst som finns......."

Igår tog jag och Lilla Frun en vända in till de centrala delarna av Stockholm för att gå på Bukowskis Auktionsvisning för Modern Konst.

I en liten fönsternisch så stod detta i mitt tycke helt fantastiska konstverk. En sprayburk inlindad i en meter klibbigt vävplåster. Modernt på sitt sätt, men detta "skapades" redan 1964, snart 50 år sedan.
"Nästan 1 m plåster runt en miljöfördärvare" heter skapelsen. Kanske ännu mer aktuellt idag då försäljningen av sprayburkar för grädde och rengöringsmedel slår alla rekord i Världen.

Det klibbiga och eviga djävulsvävplåstret får mig att minnas min barndom då plåster mer var ett straff än en tröstan. Skiten gick ju knappt att rycka loss utan att halva huden följde med. Fick man loss plåstret så satt klistret kvar som ett klibbigt och smutsigt sommarminne fram till Jul.

Sprayburken får mig också minnas heta sommardagar och kvällar när sommarstugan jag vistades i fylldes med mygg på kvällen. Min bästis Mamma tog då och stängde alla fönster och dörrar och tömde en burk Radar i hela kåken. Jag lovar, inte en enda insekt överlevde. Varmt och kvavt hela natten och doften av Radar var bedövande, men inte en enda myggdjävel som sagt.

Som sagt detta är ett tidstypiskt helt underbart och genialiskt tidsdokument över något som är lika aktuellt då som nu.

Erik Dietman 1937-2002 "Nästan 1 m plåster runt en miljöfördärvare". (d)
Signerad Erik Dietman och daterad -64. Sprayflaska, plåster, trä och plexi. Höjd 24,5, bredd 8,5, djup 8,5 cm. Utrop 20 000 - 25 000:- (Som hittat)
 
Ha en fin Fredag och Trevlig helg......tänk inte på mig som ska jobba hela helgen!
 
Vid datorn som vanligt Ulv Röde alias Peter Olofsson Ditt Vävplåster i Cyberträsket!
 
Källa: Bukowskis Contemporary, klicka här för att se den fantastiska Nätkatalogen.
 

1 kommentar:

BP sa...

Vet inte varför, men det första jag tänkte på var (modern) toaborste. Ja gillar konstverket men inte för dom pengarna.
Ska inte tycka synd om dig att du jobbar hela helgen. Du var ju ledig under veckan eller!?