måndag 8 juni 2009

Tankesmedjan Jernsaxen. Part II



Om du nu mot all förmodan fortsättningsvis kommer att förtära eller intaga alkohol inför dina barn (se inlägget nedan), hjälp dem då i allfall och förklara den kemiska sammansättingen så att du förhoppningsvis får smartare barn än dig själv, vill du skoja till det hela så visar du bilden ovan: Kalottmodellen ovan ger en bättre bild av molekylens form. Den går skämtsamt under namnet "fyllehunden".
Etanol omvandlas i kroppen av enzymet alkoholdehydrogenas, först till acetaldehyd och sedan till ättiksyra. Den specifika energin (energivärdet) för etanol är 30 kJ/g (7 kcal/g) vilket kan jämföras med kolhydraternas och proteinernas 17 kJ/g (4,1 kcal/g) och fettets 38 kJ/g (9 kcal/g).
Etanol används även som motorbränsle, se E85 (bränsle).
Vill du ha ännu smartare barn så gå då in tillsammans på http://sv.wikipedia.org/wiki/Etanol och läs mer och fördjupa er i Etanolens fantastiska värld!
Delar av material och bilder kommer därifrån!
Ha en fin vecka!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS: Alkohol visst är det sk "finkultur" men är det kanske inte dags att försöka ändra på gamla invanda förställningar, vill du bli lite snurrig ett tag för att komma i bort från ditt kanske "meningslösa" liv, tryck in dig i torktomlaren och åk runt några varv. En djävligt omtumlande upplevelse vill jag lova!

2 kommentarer:

RANA sa...

Du! Ett alternativ till torktumlaren är att helt enkelt hoppa över den där onödiga lyxprylen sömn. Ger samma flummiga, yra effekt och man går in i väggar lika lätt.

Det tjusigaste är att vi har anammat kontinentens vin-varje-dag-vanor utan att släppa brännvinsbältets nu-super-vi- skallen-i-bitar-trick.

/R som inte är nykterist

Anonym sa...

Tunnt med kommentarer här. Kanske är det många bag in box ladys som cirkulerar här ; ) Skojar bara! Sup hur mycket ni vill, bara ni håller stadigt i barnvagnen. Hälsningar Ronny