tisdag 14 februari 2012

"Klart Jernsaxen behövs......!"

Skriver ofta om min andra blogg Jernsaxen, men den som går in där blir nog lite besviken eftersom jag sällan uppdaterar. Varför inte det då, ja faktiskt så kan det vara så att jag fått nog av sjukvård, arbetar själv inom detta gebit bland annat. Sedan att jag har en Fru som ser helt frisk ut men är svårt sjuk gör inte det hela mentalt lättare heller! Just nu är hon inne i ett slags "smärtskov", tack och lov så började hon med Metadon för över ett år sedan och Metadon ur smärtlindringssynpunkt har en trögare och mer långsam och långtidsverkade effekt. Det har troligen räddat henne ifrån ambulans och akutinläggning på sjukhus för första gången på 18 år efter det att "smärteländet" började efter en felbehandlad förlossning/graviditetsproblematik.

Visst har Svensk sjukvård blivit bättre, utan tvekan, men det finns mycket mer att göra. Sjukvårdskostnader är i ropet just nu och nedskärningar fortsätter bl a inom åldrevårdmedicinen, trots att vi har en kraftigt åldrande befolkning inom bara något årtionden. Svensk smärtsjukvård är också ett område som för en tynande tillvaro, trots avancerad och ökad forskning. Vi väntar exempelvis på att en specialist ska kontakta oss, Min Fru, akut. Lilla Frun ligger just nu pga sitt smärtskov farligt nära gränsen vad kroppen klarar av när det gäller tilläggspreparat utöver hennes redan höga Metadondoser! Fast det är svårt och krångligt detta med sjukvård, lätt att känslorna tar överhanden, som i fallet just nu när det gäller "biverkningarna" efter svininfluensavaccineringarna. Hur mycket jag än läser både forskningsrapporter och artiklar så vet jag inte riktig vad som är rätt eller fel, tycka kan man alltid, men att veta rätt/fel är en omöjlighet! Se artikel i Svenska Dagbladet idag! Ett annat exempel är ju problematiken till de olika barnvaccin som finns, visst ger fasansfulla biverkningar ibland, men ur ett större perspektiv så blir det ännu värre om man inte vaccinerade, svårt!

En sak är säker och det måste säkerställas, det är att det får inte bli "ekonomi" i det hela, jag djävligt naiv, jag vet all sjukvård är ren ekonomi och det är just det som är problematiken. Uppriktigt, pengar är inget problem i Sverige, allra minst när det gäller sjukvård, bara en fråga om hur mycket vi vill betala för bra vård. Kom nu ihåg att man inte alltid kan köpa bra vård hur som helst, min Fru har under sina 18 år som sjuk behandlats inom den privata vården, där har alla hennes "vårdmissar" skett. Privatvården är bra då det gäller snabb vård, operation och rehab mm, men inom långtidsbehandlingen så är inte denna tungt, dyra och vårdkrävande grupp så intressanta. Finns hur mycket som helst att skriva, diskutera och berätta i detta ämne, kanske just det som gör det så svårt. Vård är ju inte heller bara medicinsk, omsorgsbiten är minst lika viktig och tror man att den fungerar så tror man helt fel, finns alltid saker att förbättra och utveckla inom detta område, fast det tar vi en annan dag!

Nu pratar vi djur ett tag, det tycker folk är viktigt, många tycker t o m att djur är viktigare än oss människor, djur ger så mycket säger folk, vet många människor som tar bättre hand om sina husdjur är sina nära och kära. Självklart behandlas inte djur väl så behandlas inte människor det heller. Min Pappa bor på ett äldreboende med "Djur och Naturinriktning", ett bra "boende" men långt ifrån perfekt, jag krigar minst en gång i månaden där, inte med vårdpersonalen, utan lite högre upp i "rövhålshierakin", bl a så drogs middagsölen in i somras pga att ekonomin var ansträngd. Fast det ordnade Oumberlige Peter upp, först hot om medialanstorming sedan inhandlades en större mängd starköl, gubbarna blev bra på aschlet, sådant är jobbigt för "rövslickande omsorgschefer"! Nej, slutar här, min duktiga Svärdotter läser till veterinär och bilden ovan ska jag skicka till henne, 2:a i Årets Bild 2009, kategori Vardagsliv. Foto. Bosse Dennemo / Eskilstuna-kuriren.
Vid datorn som vanligt Ulv Röde alias Peter Olofsson Din gummihandske rätt upp i vårdbyråkratin!

Inga kommentarer: