söndag 5 april 2009

Döden kontra livet eller Livet kontra döden!


Idag blir det ett tungt och svårt inlägg, även för mig att skriva det och formulera orden. Inlägget har inget svar och ingen lösning utan är mer en allvarlig fundering över livet i största almänhet. Jag vill först poängtera att jag är glad, ja faktiskt, jävligt glad att jag är frisk och att jag lever, trivs faktiskt riktigt bra med den kombinationen (ler). Dagen igår gick för mig i livets , kärleken och vänskapens tecken, men började tidigt i dödens och sorgens tecken.
Nästan alla som bloggar har på ett eller annat sett berört av Sabinas blogg, http://mittlivsabina74.blogspot.com/ hennes svåra tid som cancersjuk, behandling och nu hennes död. Död är ett hårt ord men det är vad det handlar om och bör inte kallas för något annat för att mildra konsekvenserna. Jag tänker här inte "samla" några poäng och använda mig av Sabinas död och lidande i min blogg, men jag vill att alla som någon gång funderingar kring livet och döden läser den och då med den avsikten att själv bli en mer levande människa, för det är de enda man har som skyldighet att göra för att hedra någon som dött, är att just leva fullt ut och på bästa sett representera livet med allt vad det innebär i positiv mening.
Många i bloggvärlden är vad jag skulle vilja kalla "sökare" i någon form det kan gälla självbekräftelse, kärlek, vänskap och mycket mycket mer, men i den här delen av "blogger" är tonen varm och gemytlig och det är väl just det som är en avde positiva sakerna i livet.
Påsken är har med allt vad det innebär, för en del bara "påskpynt" fjädrar och godis, men för många så är det Kristenheten och trons högtidsstund, Jesu lidande och död och slutligen uppståndelse. Att vara sökare är bl a att hämna inför dessa frågeställningar någon gång i livet, är du inte född i ett sk kristet sammanhang så kommer din andliga sökning ske i den kultur som är dig närmast. Många söker sig till Buddismen, men kommer då att mötas av Dahli Lamas visdoms ord att sök först i din "egen religon" hittar du inget där så ska du söka vidare. Sökandet efter "meningen med livet" är en lång kamp, men att skjuta upp den är ingen idé, den kommer, jag lovar och ta i tu med det medans du "orkar" och kan.
Meningen med livet är kanske "48" för en del (Läs gärna Douglas Adams, Liftarens guide till galaxen") och för andra är det att hitta förtröstan i Jesu eller Guds ord.
Har jag då själv funnit meningen med livet, ja kanske, i allfall så är jag nog mening med livet på spåret och för mig så kanske det är just att mening helt enkelt kanske är att det inte går att förstå, lite flummigt visst, men intressant. I kristenheten så heter det just att "älska din nästa så som dig själv" och det är verkligen en god start vill jag lova. Hugg nu tag i någon "dum fan" och försök gilla människan i fråga, det kan leda till mycket, jag lovar. Om du nu säger "aldrig i livet" så har du ännu inte börjat förstå livets mysterium det är ett som jag säkert vet.
Nu vill jag inte på något sett nämna den kvinnan vi talade om i början utan det här gäller i största allmänhet, bloggandet har kommit för att stanna, helt klart, fast det kanske blir i en annan omfattning, men en sak som är säker att det kommer att dyka upp fler levnadsöden som vi kommer att få följa i minsta detalj, att älska någon som man vet ska dö är lätt och helgonförklara någon som dött är ännu lättare, men att älska någon, dum, besvärlig fan är svårt och det är där kärnpunkten i livet kanske ligger.
Sedan vad ordet kärlek innebär det är sig också en lång sökan men någonstans så börjar det med att vilja bli en bättre människa och ge något för och inför någon annan.
Tittar på klockan och funderar på om jag själv ska släpa iväg mig till Kyrkan idag, men uppriktigt sagt så fick jag nog för någon vecka sedan, det var sk Regbågsmässa och information om HBT-personer (Homo,bi och trans). Jag lovar det var i princip tomt i kyrkan det var jag, en präst, en kyrkvaktmästare några konfirmander och en bög. Den kristliga kärleken lös med sin frånvaro i det radhus och villaträsk som min kyrka ligger i, bara den här händelsen är värd ett eget inlägg, det var kul på många sett. Vill samtidigt ge en eloge till denna kyrkas ungdomspräst för att han ger ungdomar en möjlighet att tillhöra "kristenheten" oavsett läggning, ingen självklarhet inom kyrkan precis, varken inom den sk statkyrkan eller den frireligösa delen. Katolska kyrkan ska vi inte gå in på här, då är vi inne på ett outtömligt disskusionsområde.
Ska inte skriva så mycket mer nu idag, men jag måste tacka alla för alla trevliga kommentarer och mail som jag får både på den här bloggen och min andra blogg http://www.jernsaxen.blogspot.com/ (en blogg om en förfrågan om det behövs en ny Smärtförening, svaret har visat sig bli ett stort JA, återkommer senare till det).
Vill helt kort skriva att en av orsakerna till dagens inlägg är just Smärtförening Jernsaxen, har fått två dödsbesked inom den sista veckan och har "livig" mailtrafik och telfonkontakt med många som berörs av "smärtproblematiken" på olika sett såväl cancersjuka som trafikskadade.
Det är större och svårhanterligare än man kan tro, men det ska bli ordning på det också, jag lovar, men det är mer tidskrävande än jag hade kunnat ana, så ibland måste jag "stanna upp" och ge mig ut för att hitta "livet" fann det igår på Gålö utanför Stockholm. Bilden kanske förmedlar hur det såg ut, men lukten avvår och ljudet av alla fåglarna måste man hitta själv.
Vill avsluta med ett boktips och en länk till en artikel om Jonas Gardell och Jesus i Svenska Dagbladet:
Garderad med Gud
Publicerad: 5 april 2009, 08.47. Senast ändrad: 5 april 2009, 09.25
"Hans mamma lovade att Gud aldrig någonsin skulle överge honom. I sin bok Om Jesus berättar Jonas Gardell om snickaren som bjöd alla till bords. Också syndarna och de homosexuella. –Jag har aldrig haft något behov av att provocera. Men ibland kan jag känna, som någon sa, att det är mitt uppdrag att vrida Gud ur ­händerna på idioterna."
Varken Jonas Gardell eller Jesus tillhör min närmaste vänner, men att "älska sin nästa" innebär faktiskt också att inte hålla inne med information!
En av mina stora problem här i livet är att försöka älska de politiker som gör nedskärningar inom vård och omsorg, men jag kanske inte ska vara så hård i min dom utan skicka min vanliga T-Shirt med det härliga trycket: "-Jag är inte idiot, jag har bara otur när jag tänker!" till dem!
Eller kanske ska jag tala om att jag bar försöker älska min nästa, jag har aldrig sagt att det kommer att lyckas, hot eller löfte välj själv. Jernsaxen har kommit för att stanna jag lovar!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS: Om du orkat läsa så här långt så orkar du nog med några rader till! Klicka på fotografiet jag tagit och häpna över skönheten i naturen, men i gräset vid kanten så vaknar nu året fästingar upp. Sommaren för snart 3 år sedan så satte sig en sådan liten "Guds skapelse" på mitt ena lår och spred sina borreliabakterier i min kropp, detta 3 millimeter stora djur, stal 2 år av mitt liv men om jag inte blivit så svårt sjuk så hade nog inte dessa rader blivit skrivna.
Bara en tanke? Livet är ett mysterium!

16 kommentarer:

LillaFlisan sa...

Ber att få återkomma mer utförlig. som vanligt väcker dina ord mer tankar än vad jag hinner uttrycka så här 40 minuter innan hela släkten står här utanför min dörr och vill kalasa!

Kram så länge!

Flisan

Daniel sa...

Meningen med livet är 42 (http://sv.wikipedia.org/wiki/42_(tal)) och Jonas Gardell är en arg kille.

Polargrevinnan sa...

Älska din nästa såsom dig själv. Ja, då har man kommit långt. Jag har läst ditt inlägg, men måste läsa det en gång till.
Jag känner igen mig i dina funderingar. Jag älskar dig,
hälsar Viola

Viveka i Bläckhornet sa...

Ojj vilka djupa och tänkvärda ord idag...men livsviktiga. Vet inte riktigt vad jag ska skriva som kommentar...tycker du fick det så bra på pränt.Hoppas fler tar sig en tankeställare, för det behövs.

Jag kan själv känna att jag mer uppskattar vardagen och livet nu när jag blivit skadad.

Ha en bra dag

Kram Viveka

thebromanders sa...

Funderar mycket på det här med livet o döden. Det är svåra grejer...
Usch, vad tråkigt med alldeles tom kyrka!! Tycker att kyrkorna här känns betydligt mer levande!!

Maria Thorbjörnsson sa...

Såg att du hälsat på i en annan blogg som ligger lite i träda för tillfället-På din blogg har jag mycket att läsa ikapp-bl.a. om Jernsaxen-Har diagnos RA-så jag ska ägna dina ord extra tid
Maria
Ps länken går till den bloggen jag mest befinner mej på DS

Maria Thorbjörnsson sa...

Ett PS till
Nähä du kom till min profilsida-välj Sennan i ord och bild så kommer du rätt Slut på DS

Anneli sa...

Tänkvärda ord som sätter sig på pränt och får en att fundera - Viktigt...
Kram
Annelie

Karins fotoblogg sa...

Många tänkvärda ord Peter. Det är viktigt att stanna upp och tänka till ibland. Meningen med livet undrar vi nog alla över.

För att byta till något mer lättsamt så vill jag bara säga att jag fnissade gott åt din "nagelhistoria"! Ja fy f*n va äckligt! :)

Kul att du uppskattar mina bilder och jag måste ju också säga att din bild här är ju fantastisk! Önskar att jag hade vatten och klippor i närheten jag också! Får nöja mig med "sumpiga åar" ;)

Ha en skön dag!

RANA sa...

"Men ibland kan jag känna, som någon sa, att det är mitt uppdrag att vrida Gud ur ­händerna på idioterna."

Jag är inte troende, men detta var ju MYCKET bra sagt av herr Gardell, som jag för övrigt gillar skarpt (såklart, eftersom jag är kvinna, 70-talist och hetero).

Peter, Peter. Jo, jag läste alla dina ord. Själv har jag inga om döden idag. Skickar kramar istället!

/R

Patricia sa...

Gomorron!
Ja du, viktuppgång pga medicin känner jag igen, jag har gått upp 24 kg de senaste 3-4 åren, inte kul. Jag gör mina tappra försök att gå ner i vikt när orken finns men det brukar gå ett par veckor sen orkar jag inte och faller in i gamla spår igen, men men, livet handlar inte endast om hur man ser ut som tur är men å andra sidan mår inte kroppen bra av övervikten heller.. =)

Har nog inget bra tips hur du ska kunna låta bli dina käras godis i helgen men du får väl ge dem vars ett hänglås till garderoben så de kan låsa in det.. ; )

Må så gott!
/Patricia

Design i tid och rum sa...

Hej Peter!
Det var ett bra inlläg.Jag själv är på vägg till skolan och har lite bråttom, men kunde inte låta blir att titta in hos dig.
Sabinas blog har jag sparat till ikväll.
Jag måste säga att jag blir glad när du och andra tycker att jag har trevlig blog
Det skulle vara bra om jag hade själv tyckt det.
Jag plågas alltid med min sett att skriva.
Och är ful medveten att jag kan inte skriva lika bra som Svensk, ibland när jag skriver inlägg skickar iväg då skäms jag, och tänker ;Åh God nu kommer dem att skratta ihjäl sig!!! med mitt sätt att formulera mig..hi hi..

Jag måste säga att av alla bloggar din blog är en av mina favoriter ochjag har mycket att lera mig av dig ´hur man skriver och formulerar Svensaka.DU ÄR DUKTIG :
Att jag startade blog, var i första hand att jag skulle lära mig skriva bättre grammatisk,så jag kan börja utbildning med bettre självförtroendet.

Nu för det räcka med mina tråkigheter...jag ska väl lera mig skriva fram tills jag hamnar på vårdhemmet..ha ha..tack för titten och ha en bra dag Dadda.

Uttan sa...

Hej!
Kom in till Din Blogg via Patricia!
Verkligen bra läsning.Mycket som gick in i hjärtat.
Och Min favorit låt...Störst av Dem är kärlek!...
När jag såg det så bara var det som att jag måste titta lite extra.Och vad hittar jag mer...En husbil:) Gratulerar till den vi hat faktiskt kollat på den också.Vi har nu en Eura-05 a och den får duga tills vi behöver handikappsanpassa mera.Än så länge är det bra för jag kan lätt ta mej upp i den.
Nu ska jag läsa vidare hos Dej.
Hälsningar Anette.

Monika sa...

Hej Peter!

Vilket fint och tänkvärt inlägg du förmedlar här.

Självklart är det dom saker du skriver om som har mest betydelse i livet. Vackra saker att omge sig med är egentligen helt ovesäntliga. Dom är ett tidsfördriv och ett sätt få utlopp för kreativitet.

Men i grunden skulle jag nog kunna vara utan dem alla. Dom är inte livet! *ler*

Jag har tyvärr inte följt Sabinas kamp. Och jag känner så starkt med hennes nära. Så ledsamt. Jag har däremot följt min mors och en väns. Båda har jag med tacksamt hjärta fått behålla i livet. Det känns väldigt stort för mej.

Själv har jag levt som sjuk på ett eller annat sätt i nästan hela mitt vuxna liv. Jag vet känslan av att ha varit nära döden. Då jag själv upplevt den.

Mitt liv är en egen liten kamp som jag själv väljer att inte se som en kamp utan som ett liv, vilket som helst *ler*

Jag vill att livet ska vara här och nu. Inte dagarna som kommer sen! Jag säger ofta "det är NU vi ska leva" Inte sen, för sen, kan vara för sent.

Jag har en stor kärlek till människan, naturen och livet i allra största allmänhet. Livets djup och mening är väldigt viktig för mej.

Döden, låter precis som du säger väldigt hårt. För mej är det, livet efter detta. Jag lever med en stor och djup tro. Fast jag lever inte som kristen. Jag tror på lite av varje som jag tycker stämmer med min egen övertygelse. Framför allt tror jag på det goda i alla *ler*

Jag har numera ingen rädsla för döden. Och när någon jag känner dör väljer alltid att tänka på dem som levande och minnas dem som levande. Jag vill inte tänka på en kär medmänniska som inte längre finns kvar här bland oss, som en som är död. Utan som en, som har levat och som finns kvar som levande, fast inte här utan på någon annan vacker plats *ler*

Som vanligt när jag kommer igång så skriver jag så klart hur mycket som helst *ler* Det blir rakt från hjärtat och utgår alltid från mej själv som person.

Hoppas du stod ut med att läsa allt detta *ler*

Jag ber dej! Om din blogg tidigare handlade om saker som de jag visar och skriver om i min så gå inte tillbaka till det!

De ämnen du tar upp här är mycket mera viktiga och dessutom mer intressanta på alla sätt. Dom har ett budskap och mening. Så fortsätt så! *ler*

Din från nu trogna bloggläsare....

Monika

Frida sa...

Hej Peter!
Verkligen tänkvärda ord, vet inte riktigt vad jag ska skriva mer du fick fram alla orden så bra!

MVH Frida

NoOne sa...

Jaa,visst är det hemskt *gråter*...
Kämpar själv i mitt liv fort,men...
Har ett motto enligt mig väldans bra:

Lev Livet..Ta inget/inget för given/givet &...
Livet går inte i repris!

Jam & *Kram* från mig