fredag 7 maj 2010

"Just nu är jag lite trött..................!"


Ja, faktiskt nu är jag själv riktigt trött efter att ha suttit i telefonkö i snart två timmar, okej, jag bloggar under tiden så alltför lång känns inte väntan men det är trots allt inte okej med väntetiderna hos olika myndigheter/vårdinstanser!
Skrev ju tidigare i veckan om "ojämlikheten" inom vården se http://www.jernsaxen.blogspot.com/
Dessutom är det en vedertagen sanning att man ska vara "frisk" för att vara sjuk, åtminstone så måste man ha någon anhörig om man inte orkar själv som för ens talan!

Vår nuvarande regering och även den förra har ett otal gånger själv påpekat att det behövs vårdsamordnare, ja visst det finns de som har den titeln.
Fast det som behövs är sk "vårdsamordnare" som hjälper den "Lilla Människan" som inte orkar, ska räcka med ett samtal........"Hej jag behöver hjälp med en sak....", sedan fixar den här personen det, alla kontakter, samordning mm. När det finns då har vi uppnåt en jämlik vård!

Lotta Gray, cancerpatient och känd som Vimmelmamman skrev igår i sitt inlägg om
"vårdkordination"!
Jag skulle själv vilja berätta om det jag nu sitter och försöker kordinera för min långtidssjuka Frus räkning, men det känns för stunden för jobbigt och för nära........låter Lottas blogg göra jobbet idag!
Utdrag i från Lotta Grays blogg:

"Jag sitter i telefonen hela förmiddagen. Ingen vill ta i min port-a-cat. Det är tråkigt att man själv måste vara så på och pigg att man själv får ringa runt och försöka ta reda på vem som kan, vill och får spola. Först ringer jag Huddinge som satte in den. De ber mig ringa min ansvarige läkare. (sedan 1 mars har Radiumhemmet hand om alla portar.) Jag mailar min läkare Bengan som vänligt och snabbt mailar tillbaka att han inte har hand om portar och inget vet om dem. Han ber mig ringa SÖS och onkologen. Jag ringer Radiumhemmet själv. De ber mig ringa min husläkare. Jag ringer min husläkare som måste skicka remiss till Radiumhemmet.

Jag ringer upp Radiumhemmet igen eftersom min husläkare vill ha adress eller fax. Tur är väl det att jag ringer upp för nu blir jag informerad om att innan man tar emot en remiss måste man ha provat att spola igenom porten med actilys (propplösare). Jag ringer åter till husläkaren som förklarar att de inte får spola igenom med actilys på vårdentralen. Det måste göras av erfaren personal och inget de får göra. Jag ringer tillbaka till Radiumhemmet som ber mig ringa behandlingsavdelningen på SÖS och se om de kan spruta actilys. Min behandlingssjuksköterska L svarar. Jag är välkommen i morgon 9: 16.

Någonstans är det glapp i vår fina sjukvård. Det finns ingen övergripande koordination mellan olika enheter. Jag klarar mig för jag är fortfarande stark och "frisk" och kan tala för mig och är aktiv i mina handlingar. Men om jag nu vore sjuk i min cancer eller i psykiskt obalans så är det inte helt lätt att vara rådig. Det är en mycket dubbel känsla för mig. Ett del av mig vill inte alls vara sammankopplad med onkologi, bara att slå numret till Radiumhemmet gjorde mig frustrerad. Jag vill inte tillhöra den världen. Men å andra sidan vore det fantastiskt skönt att bara kunna ringa ett nummer och få sina problem lösta som jag antar att man mer eller mindre kan om man är tex inskriven hos ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) vars kontakt man absolut inte vill ha om det inte är helt nödvändigt."

Ja som sagt, det var lite ifrån Lottas blogg, bilden är också därifrån!
Avslutar med orden....Kordination/samordning....Ja Tack!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!

9 kommentarer:

Tigris Predikantan sa...

Ja, stämmer in här detta med att inte vara helt nöjd ... på ett sätt. Det är sjukt med vården och det säger jag som jobbat i den världen och inte vill ditt igen om jag inte måste. Trots mina kunskaper om tänket och vilka som gör vad står jag mig som ett utropstecken efter ett fult ord ( trots att jag svär nästan aldrig)då jag försöker få den hjälp jag borde få.
En ung person som skulle förmodligen kunnat jobba vid det här laget om vården varit effektivare och BÄTTRE (vi bakar i kunskaper här i vårt land!) och därigenom betalat skatt (nu har ju i och för sig 0:- i ersättning så jag "kostar" inget).
Hur är det då med alla de som är yngre, äldre, sämre än vad jag är?
Nej, jag är inte nöjd när vi inte kan klara av att i vårt avancerade fina land inte kan vårda och ta hand om dess invånare!
Lycka till med "kösystemet" och allt som hör dit"!

Tigris Predikantan sa...

Oj, det skall inte stå "bakar" utan "Backar" förstås! Sedan var jag för engagerad och ivrig så min kommentar blev lite rörig men jag tror du förstår vad jag vill säga!
:)

Lotta Vimmelmamman sa...

Tack Peter. Självklart får du använda mig. Du gör ett jättebra jobb med din blogg.

Kram lotta

desperat hemmafru sa...

Det är ju inte klokt att det kan gå till så här i vårt moderna samhälle?! Det låter nästan som att du (Lotta) driver med mig idag igen ;-) men jag förstår även idag (!) att så inte är fallet. Är det verkligen så att man inte blir bättre omhändertagen??? Jag blir stum av förfäran!

Ninja sa...

Hej! Jag har inte skrivit om mitt husvagnsliv ännu för det ligger några år bakåt i tiden. Men det mesta av Sverige är täckt sååå jag tycker mig kunna säga att jag känner mitt land. Men visst det är kanske ett ämne för bloggen....tänkte lägga in lite reseskildringar och tips eftersom.

Elle sa...

För att kommentera inlägget först...är det inte ofta så att oavsett var man ringer, sjukvård, biljettbeställning, försäkringsbolag...så får man höra "ett ögonblick, jag kopplar dig vidare"...sen kan man upprepa det man vill säga ännu en gång...

Kul att alla dina kvinnor nu är "på plats". Inte är du en mansgris för det, nej jag kan väl säga detsamma om männen omkring mig. *ler*

Om fotomodellen nu suttit på dina axlar...åt vilket håll som helst (fy på mig! Skyller på bedövningen i käken)...hade det nog inte varit nån större katastrof det heller, eller? *blink*

Hälsa så mycket till lilla frun!!
Kul att hon är hemma igen. Hoppas att ni har en skön fredagkväll tillsammans!
Kram Elle

desperat hemmafru sa...

Ja, ha en riktigt, riktigt trevlig helg ni med!!!

Freedomtravel sa...

Ja, självklart måste man komma in och bråka lite om musik, även om jag faktiskt observerat att TVÅ personer röstat på reggae!

Om någon undrar om vi brukar lyssna på musik i vår husbil kan ni ju kika på vår baslåda:
http://www.freedomtravel.se/2009/05/baslada-i-bilen/

Vad är det som låter där ur då... ja, det blir ju mest techno, house och trance... även om vi kan variera oss ibland ;)

Karins fotoblogg sa...

Lite sol och rätt blåsigt har vi haft det i Uppsala idag. Bilderna var från häromdagen som bjöd på ett skönare väder!

Hoppas att du kom dit du skulle i telefonen till slut!

Ha en skön helg!