fredag 27 januari 2012

"Att dö en smula.........!"

Mötte för några dagar sedan en fd arbetskamrat, vi löste ofta av varandra under sk "vak" på ett av Stockholms sjukhus. Av alla jag arbetat med under "vårdepitetet" så är det endast henne jag mött som verkligen i själen har och haft samma värderingar som mig när det gäller livet i "livets slutskede".
En sommar för cirka 25 år sedan så hade vi en Dam, med en enda önskan, att få dö i en park, iklädd sina egna kläder. För mig och min kollega var detta inget problem, Damen var liten och späd och sjukhuset låg i en park. Det tog några timmar innan hon "somnade in", minns när hennes grepp om min hand sakta, sakta började ge efter. Det blev ett litet "efterspel" för mig och min kollega för så här kunde man inte göra hur som helst. Vår klinikchet tyckte att detta var ett mycket "ofräscht" tilltag och folk hade ringt och klagat. Hur skulle det se ut om alla människor som var döende låg i parker på madrasser hur som helst? För mig som återigen har "döden som arbetsplats" är det inget konstigt, jag ser "döende människor" kring mig hela tiden, på gator och torg, på bussen och i matvarubitikerna.
Människor utan leénden på läpparna, trötta och slitna så långt ifrån levande som möjligt! Den mest levande människa jag träffat var nog den gamla Damen som jag tog förväl av i Vasaparken i Stockholm, hon hade levt väl och ville göra det in i sista möjliga ögonblick! Det är Fredag och helg för de flesta i Sverige idag, glöm inte att leva ordentligt du med, själv jobbar jag med "livet" pulserande i mina ådror!
Ha det Bäst!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson alias Ulv Röde Din Hand i Cybermörkret!

14 kommentarer:

moster mallas blogg sa...

Det var banne mig det finaste jag har hört(Karl Bertils julafton)......Du får många plus poäng av mig för det tilltaget av att sätta människan i centrum.
Har själv jobbat inom äldrevården både akut/rehab och har vakat hos människor i livets slutskede.....

Kärlek.......Malla

conny sa...

Verkligen fint gjort! Jag högaktar din inställning till livet och till människor.

desperat hemmafru sa...

Jag visste väl att det dolde sig något bakom allt det obskyra! Har faktiskt sett det flera gånger. :-) Du var mitt samtalsämne när jag här om dagen försökte förklara för min pappa vad bloggvärlden kan erbjuda. Bloggandet erbjuder spännande virtuella människomöten, där folk på grund av anonymiteten antagligen är mycket mer sig själva än vid många reella möten. Undrar om jag hade "funnit dig" där ute i verkligheten?

Ha en härlig fredag!

anise sa...

Det var det finaste värdigaste slut hon kunde få den gamla damen..FANTASTISK FINT GJORT!!! En varm kram till dej..
Anita

Gökboet sa...

*Kraaaam* på dig Peter! Jag är helt inne på din linje.

Elle sa...

Tänk att det ska vara så svårt att ge en människa en värdig död.
Är nästan lite rörd av det du skriver...är det en klump i halsen eller är det bara felfunktionen av sköldkörtel som spökar idag igen...?
Bra skrivet!
Ha en skön helg!
Kram Elle

Marina sa...

Fantastiskt fint gjort!

margareta wårenius sa...

Empati. respekt.

Långt, långt borta över sjön och skog, det inika ljuset, i brytning mellan vår och nästan vår. Nordens berömda ljus som kostar skjortan när den är inom ram. Idag är den gratis!

margareta

Laila sa...

Så vackert! Det tycker jag är ett fint sätt att få somna in på.

Hade jag kunnat och mamma orkat hade jag tagit henne till naturen och vattnet så hon hade fått somna in där. ♥

Vara rädd om dig och din lilla "häxa"

BP sa...

Tycker det var otroligt fint gjord att uppfylla damens sista önskan. Att jobba med gamla människor i slutskede är ett kall, inget "jobb" enligt mig.

Anna sa...

De var fint gjort, blir alldeles rörd!
Tänk va hon fick vara lycklig och somna in, hon vakar nog över dig nu!
Ha en bra fredag!
Kramis

Caja: sa...

Vilken vacker död...

kram/caja

Lippe sa...

Å, min bästa vän sitter just i detta nu och har vak för en gammal som slutar sitt liv. Vi har tidigare idag pratat om just det, hur vi vill sluta våra dagar. Tänk om alla hade sådan tur att det fanns en oumbärlig Peter till hands!
Kramen du människovänlige viking!

Anonym sa...

Så fint. Så underbart bra gjort av er. All heder!
Carina