fredag 22 juli 2011

"Måste erkänna en sak.....tänk om jag håller på att förvandlas till en boknörd....!"


Egentligen är jag nog bara avundsjuk på min Fru och hennes "boknördsgäng", tänk om vi halvsnuskiga vardagsbloggare kunde ha ett likadant nätverk och kanske träffas på något konvent av någon slag? Eftersom jag är "Lilla Fruns" personliga assistent så får jag alltid en liten bit av "bokkakan"! Dessutom har jag gjort en hel del bokrecensioner på denna blogg under åren och även varit gästrecensent hos min Fru www.pockethexorna.blogspot.com
Nu djäklar ska jag vara "finkulturell" så det kommer att göra ont i själen, ska nämligen vara på plats under hela bokmässan i September i Göteborg! Självklart ska jag "sköta" mig, inga konstiga frågor till några författare och jag lovar att minst 3 gånger hålla mig runt haksnibben och se viktig ut under några föreläsningar!
När sedan Anna Mitgutsch dyker upp på "författarscenen" då kommer jag se extra nöjd ut eftersom jag tillhör den lilla skara som faktiskt läst en av hennes böcker, skulle vilja säga att jag läst den på Tyska som är originalspråk, men det fick bli på Engelska istället!
Hur boken House of childhood hamnade i det Olofssonska hemmet har jag ingen aning om, men vi har mycket "löst" folk till Vänner och de brukar kvarlämna än det ena än det andra!
Nu till det viktiga, vad handlar denna novell om då skriven av den Österikiska författaren Anna Mitgutsch! Hm....tror jag glömde en sak.....tyskspråkig litteratur är huvudtemat på årets bokmässa.....var tvungen att poängtera det, annars så "sket sig" hela iden med detta inlägg!

Ja till saken....Max Berman, bokens huvudperson är en framgångsrik men i själen rotlös New York arkitekt, socialist och kvinnokarl. Han minns sitt barndomshem i den lilla österrikiska staden "H", främst genom sin mors älskade fotografier och levande berättelser. När Morsan dör, fortfarande längtandes efter huset hon flydde ifrån med sin man och barn, då bestämmer sig Max för att ge sig tillbaka till staden "H" fast besluten för att överta det konfiskerade huset!

Hmmm....vad händer sedan då......nu kommer vi in på lite problematik när det gäller berättelser och recensioner av böcker, hur mycket kan man egentligen berätta utan att förstöra kärnan i en bra roman?
Kan väl berätta lite till...tror jag, Max möter iallafall en ung kvinna! (vad annars vilken man i litteraturen möter en gammal kärring och inleder ett förhållande med henne?)
Han blir även vän med Arthur Spitzer, en överlevande från Förintelsen och ledaren för H: s krympande judiska samhälle, som hjälper honom att återfå juridiska kontrollen över sin mors hus.
Utifrån mig sett, var det här en bra bok? Hmmm...tveksamt...men nu har jag fan i mig läst en bok av Anna Mitgutsch i alla fall!
Nu ser jag fram emot en hel hög med underbara kommentarer ifrån en massa människor som inte tidigare skrivit hos mig.....ja några förfasar sig nog över mitt språkbruk, menings uppbyggnader, syftningar och alla mina underbara punkter......!
Ha en fin Sommar Älskade Boknördar.....djäklar vad vi ska partaja i höst på Bokmässan...obligatorisk efterfest blir det varje kväll i vår Husbil The Loowe Machine, parkerad direkt utanför mässan! Väl mött eller vad är det man brukar säga?
Vid datorn Ulv Röde alias Peter Olofsson Din bibliotekarie i Cyberbokhyllan!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du är inte riktigt riktig du Peter, men jag ÄLSKAR din blogg, det vet du ;)
Fast lite sur blir jag nu när jag ser hur du försöker "flörta" med alla boktjejer!
/Stor varm sommarkram ifrån Camilla!

Boktokig Eva Boström sa...

Blir du en boknörd också så har du ju ännu en sträng på din lyra! ;)

Nej, alla böcker som man läser är inte så bra. Men det kan vara intressant att läsa dem i alla fall! :)