onsdag 11 november 2009

"Lite skit får väl en karl tåla!"


Malation eller som det också heter S-1,2-bis(etoxikarbonyl)etyl-O,O-dimetylditiofosfat är faktiskt en av mina favorit bekämpningsmedel. Livsmedelsverket säger att det inte är någon direkt farlig variant av bekämpningsmedel och det tycker faktiskt inte jag heller. Livsmedelsverket kan man alltid lita på, som myndighet så vet de självklart bäst. Att mina barn fick läggas in på sjukhus när de var små efter det att vi besökt en apelsinodling i Spanien som besprutats med Malation var nog bara en olycklig omständighet, att två av mina barn än idag har lite astmatiska problem beror nog mer på klimatet än på en kombination av en molekylförenings eftervärkningar. Varför skriver jag detta då så här sent på kvällen. Jo, jag tycker alla föräldrar ska köpa klementiner till sina barn att ha med till "fruktstunden"! Det känns som sagt extra tryggt nu när vi vet att de praktiskt taget är ofarliga!
Klementin med giftskal såld i butik står det att läsa i en artikel i Dagens Nyheter idag.
Nedan utdrag ur artikeln:
"Klementiner med för höga halter av bekämpningsmedlet malation har sålts i svenska butiker.
Frukterna är uppätna sedan länge, men Livsmedelsverkets expert på bekämpningsmedel ser ingen anledning till oro.
- Det har inte rört sig om några höga halter och dessutom har medlet funnits i skalet. Ingen ska behöva känna någon oro, säger Arne Andersson på Livsmedelsverket till TT.
Klementinerna, av sorten marisol, kom i lastbil från ett packhus i Valenciatrakten i Spanien. De hade åtta gånger för hög halt av bekämpningsmedlet, men bedömdes inte som farliga att äta och därför återkallades de inte från butikerna när analysresultatet kom den 21 oktober."
Som sagt lite "skit" får man tåla!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!

1 kommentar:

Karins fotoblogg sa...

Hmmm.... jag som just avnjutit en klementin....

Nu var det alldeles för längesen jag var här Peter, för oj, vad jag hade att läsa igen :)

Hoppas att allt är bra!
Kram