onsdag 24 februari 2010

"När kände du igenom din Frus bröst senast!"


Ja, just det! När kände du igenom din Frus bröst senast? Nu pratar vi seriöst "klämande"!
Inte........"Höhö....Lilla Gumman harú fått nå varma korvar idag då?" Utan nu pratar jag om en enklare medicinsk men livsviktigt genomkänning av bröst och lymfkörtlar hos din partner!
Kanske ska ge lite bakgrund till att jag gör detta inlägg först!
För en djäkla massa år sedan innan man använde digitalfototeknik på röntgenavdelningarna och mammografiundersökningarna var i sin "linda" så jobbade jag på ett sjukhus, med röntgenbilds hantering, många gånger så direktframkallade jag bilder som togs på "Bröstenheten", bilderna skickades ner via en liten hiss, men ibland var det bråttom då sprang jag upp med bilderna igen. Det som förundrade mig var när jag lämnade över bilderna till röntgensjuksköterskan eller läkaren var att ibland så var brösttumörerna stora som pingisbollar och även jag utan röntgenutbildning kunde ju se hur illa ställt det var med bröstet.
Många gånger var dessa kvinnors män med inne på "röntgenlabbet" och personalen undrade ofta i fikarummet senare hur i helsike kunde mannen i förhålandet missat att hans Fru/partner hade en sådan stor brösttumör!
Håller ju på ganska mycket med sjukvårdsfrågar bl a via min andra blogg http://www.jernsaxen.blogspot.com/ och ännu en gång tjugo år senare har samma fråga dykt upp i ett sammanhang via de sjukvårdskontakter jag har! Hur i helsike har "man" missat den här tumören? Nej Grabbar (Ja, jag vet, det är inte många killar som läser den här bloggen, men jag ser via ip-numren att det blir fler och fler bl a ifrån http://www.coolapappor.se/ ), nu är det dags att vi tar över lite eller åtminstone delar ansvaret för våra Kära Partners bröst!
Dessutom så ger det en legitim orsak att leka lite "Doktor"!
Hur ska detta då gå till praktiskt? Enkelt och det är viktigt, se till att din Fru/partner är införstådd med att nu är det "undersökning" på gång, annars kan du få en smäll!
Har du fått ett godkännande, se bilden nedan ifrån Vårdguiden (klicka på länk och läs mer) ställ dig bakom din partner och känn varsamt och fast igenom vävnaden med händerna så som pilarna visar. (varm händerna dem först, annars finns risk för en ytterligare smäll!)
Som sagt inga konstigheter, sedan kan du också vara psykologiskt stöd också och fråga om brevet om kallelsen för Mammografiundersökning kommit, tråkigt nog så struntar en hel del kvinnor att gå, kanske av rädsla och då ska du som man/partner finnas som stöd och puscha på.
Sedan går man bägge två till sjukhuset, när undersökningen är gjord så går man och äter en mysig middag, skiter alltså att gå tillbaka till jobbet. Sedan när ni kommit hem, innan de stora barnen kommit hem eller innan ni hämtar på dagis, så säger du till din Fru/partner:
-Fan Bettan, man kan ju inte lita på någonting numera som har med sjukvård att göra det är bäst att jag känner igenom brösten själv på dig en gång till, man vet ju aldrig om bilderna blev bra! Du vet ju nu via min Oumberliga Ting bloggen hur det går till!
Fungerar detta koncept då? Kanske vän av ordning frågar sig? Visst jag har nu varit gift med Lilla Frun i över 20 år och "Doktor Olofsson" har en djäkla koll på bröstvävnad vill jag lova!
Nej nu Kära Vänner, visa detta inlägg för så många män som möjligt så ses vi senare här på Oumberliga Ting bloggen! För vad är mer Oumberligt än ett bröst...hm...två bröst!
Vid Datorn som vanligt CyberDoktorn Olofsson!

7 kommentarer:

Elle sa...

Jag tror visserligen att vissa män känner fruns bröst bättre än frun själv....*ler*
Det finns dock undantag. Jag måste tyvärr berätta om en väninna till mig som är gift sedan ca 10 år. Där har man knappt rört vid varandra de senaste åren, en puss på kinden är den enda "kärleksförklaring" som utbyts. Tråkigt men sant. I detta fall tror jag knappast att mannen upptäcker om kvinnan har tumörer stora som apelsiner och jag tror ej heller att kvinnan tänker be maken om en "undersökning". Vid såna äktenskap är det nog inte konstigt om tumörerna förblir oupptäckta.

Här i Tyskland besöker jag varje år min "kvinnoläkare" (heter faktiskt så översatt till svenska). Jag är "tvungen" att göra livmoderscancerprover varje år, p g a tidigare förändringar i cellerna. Blir nu påminnd (Tack Peter!) att det nog är dags för det igen.
Hon undersöker även brösten (med händerna) när man är på vanlig kontroll.

Jag har hört i radio att man gjort en studie om bröstcancer och kommit fram till att de kvinnor som ammat löper mindre risk att få det. Om det nu stämmer, vilket jag hoppas, kan jag nog sova rätt lugnt, för jag har ammat mina barn i sammanlagt 5,5 år. Alltså, tack kära barn för att ni inte tappade suget! *skratt*

Men skämt åsido, cancer är ett allvarligt tema och det är bra att detta tas upp som påminnelse.
Har själv förlorat morfar och farfar i cancer. Jag reste upp till Sverige en extra gång för att se farfar innan han gick bort. Det var hemskt att se hur en skrattande och levnadsglad människa plötsligt var avmagrad och full med smärtor. Den f d gatuarbetaren, som varit stark och flitig, kunde plötsligt inte gå på egen hand. Att säga hejdå och gå ut genom dörren, medveten om att det var sista gången var en fruktansvärd känsla. Det enda man kan vara tacksam för är att han fick bli 80 år, men han hade förtjänat ett annat slut.

Ska nu faktiskt ringa min läkare och beställa tid...!
Kram Elle

Västgötskan sa...

En alldeles utmärkt idé! Då slipper man ju ligga där och klämma på sina egna bröst och känna sig löjligt... ;-)

Polargrevinnan sa...

Peter bra inlägg.
Idag är det ett år sedan jag började blogga. Det har gått många turer sen dess.
Du var bland de första att kommentera - tack för det.
Jag läser allt du skriver, är dock dålig på att kommentera.
Ska bättra mig.
Kram

Bibban sa...

hehe En aldeles fantastisk ide'

Photo by Maria sa...

Klämma i det syftet skall göras ofta av både kvinnan själv och av mannen i kvinnans liv :-)

Kram Mia

B i t t e sa...

Ska vi nu vara riktigt politiskt korrekta så kan ju kvinnor känna på varandra i vissa förhållanden då... Det är ju inte förbehållet män att tycka om kvinnor :-) Tycker det är en väldigt bra idé detta, jag är urkass på att själv kolla men skippar inte mammografin, den ser jag som en ynnest att vi får genomlida.

Cecilia sa...

Jo då Peter, jag hänger med. Haft lite svårt att hinna med bloggandet bara, huset fullt av sportlovslediga ungdomar. Ha det bra!

Gillar bilderna på huvud och kropp i ditt förra inlägg, super!