onsdag 14 juli 2010

"Favorit i repris......!"


"Det enda vi lärt av historien är att vi inget lärt", skriver Svd i en artikel idag. Visserligen handlar det inte om alkohol, men man kan ju utan problem använda samma ord om "den"....alkoholen alltså.......okej då....det var lite fest igår!
Har nu bloggat i två år har ännu inte funnit någon vän som precis som jag gillar molekylstrukturer, kanske jag kan leda in någon på den "banan" med att visa min favorit!
"Fyllehunden" kallad! Modellbilden är en sk "kalottmodell" och visar molekylens struktur!

Giftverkan hos alkohol samt alkoholkonsumtionens risker allt enligt Wikipedia
Detta avsnitt är en sammanfattning av Alkoholdryck och Alkoholkonsumtion och hälsa.
Etanol är ett farligt gift. Det kan orsaka död, kräkningar, leverskador (skrumplever) och hjärnskador vid höga doser och/eller regelbundet nyttjande. Några andra vanliga skador av alkoholmissbruk är depression, dystymi, impotens, cancer i oesophagus (matstrupen) och malnutrition. Ett kraftigt alkoholrus kan ge upphov till minnesförlust, "black out" med huvudvärk efter tillnyktringen. Etanol är dock inte lika farligt som andra alkoholer, exempelvis metanol, som ofta är dödliga eller mycket skadliga även i små doser. Långvarigt alkoholmissbruk kan ge upphov till hallucinationer "farliga skära elefanter i rummets alla hörn", delirium tremens, därav det vardagliga uttrycket dille. Biokemiskt är det den reaktiva etanolmetaboliten acetaldehyd som troligen är orsaken till skadorna.

Alkoholkonsumtion ökar risken för cancer i munnen, esofagus, pharynx, larynx och levern hos män och kvinnor, och för bröstcancer hos kvinnor. I allmänhet så ökar dessa risker efter ungefär ett glas om dagen för kvinnor och två glas om dagen för män. Risken för levercancer ökar markant om man dricker fem eller fler glas om dagen. Ett stort intag av alkohol ökar också risken för tarmcancer, samt till högre risk för de flesta alkohol-relaterade cancerformerna!


Varför dricker vi då detta? Inte en aning, vissa frågor kanske aldrig får sitt svar, kanske lite som Littorins skägg och slipover, bara allmänt underligt!
Fortsatta funderingar av Oumberlige Peter........var i helvete är grusleveransen...man kan ju inte lita på någon nu förtiden!

1 kommentar:

Cici sa...

Det är tur att vi har så gott vatten i vår by!