torsdag 23 februari 2012

"Bättre en gummianka i skrevet än 10 i havet...Del III....!"

Gör vad du vill med din Gummianka (se inlägget nedan), men för allt i världen se till att den inte hamnar i naturen då du lekt färdigt, sortera som plast bara på sopstationen. Tror att de flesta läsare någongång hört talas om de 7 200 gummiankar som spolades överbord på ett containerfartyg 1992. Egentligen så var det 12 fulla lastcontainrar som spolades överbord, de innehåll de mest skiftande saker, men det var ankorna och de övriga plastleksakerna avsedda för Amerikanska badkar påväg ifrån Kina som rönte mest uppmärksamhet! Dessa Ankor spred sig över världshaven och hamnade till Oceanforskarnas stora glädje med hjälp av havsströmmarna på de mest avskilda platser. Havsströmsforskning är viktigt och nu fick de en hjälp som var helt klart oväntad! Värre är att många av dessa plasleksaker även hamnat i större vattenlevandes djurs magar! Plastankor som mycket annat material som exempelvis kapsyler och plastpåsar är ju gjorda av polyetylen - plastindustrins vanligaste material. Ett bra material i solsken, då bryts det ner ganska fort, men när det hamnar i havet så kan det ta flera hundra år, när det väl "brutits ner" eller smulats sönder så blir det till en planktonliknande massa kallad Plaston. Forskning visar att denna plastonmassa utgör inom vissa områden i Stilla havet en torrvikt på 6 gånger mer än det vanliga växtplanktonet! Vad detta kommer leda till kan vi bara ana, självklart leder det till en ekologisk katastrof i slutändan. Detta är ett i princip osynligt hot i dagsläget. Lättare är det att se resultatet av den stora plastmassa, ännu ej helt nedbruten som driver runt i Stilla Havet. En Babyalbatross vid namn Shed Bird hade 252 plastbitar, kapsyler, cigarettändare i sin endast 6 månader gamla mage när den hittades död på Laysan Island, belägen en bit ifrån Honolulu! För den som vill veta mer så är det bara att skriva till jernsaxen@live.se för mer källmaterial. Donovan Hohn försökte under tre års resande, spåra vart alla ankor tagit vägen och fann en allmer sargad planet, där miljontals ton plast årligen dumpas i världshaven, läs den! Och du som tröttnat på dina vuxenleksaker i plast, lägg dem i en "varsegod låda" på jobbet, kanske får någon glädje av dem redan i morgon kväll! Plastic Fantastic! Vid datorn som vanligt Ulv Röde alias Peter Olofsson lite på lek, lite på skoj, men på mer allvar än du kanske anar!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tänk att vara en fisk, man simmar runt i ett mörkt och kallt vatten, så plötsligt guppar en massa plastankor runt på ytan,wow äntligen nån att leka med:)

Den där "varsågodlådan" på jobbet letar jag efter, men det kanske var så att själva lådan måste ha varit för fin för den finns absolut inte kvar:)