söndag 5 februari 2012

"Så här ser de omtalade bäddseten ut......."

"Det är det holländska företaget Snurk som ligger bakom designen på påslakanen, som säljs under temat ”Design with a conscience”. Prislappen ligger på 700 kronor styck, och tanken är att lite av vinsten ska gå tillbaka till unga hemlösa.
Men alla är inte lika positiva till designen som kritiseras hårt i sociala medier: ”Det är så jag tror jag spyr”, skriver signaturen Hampus på designern Stefan Nilssons blogg.
Enligt designern själv är tanken med lakanen att visa att design har ett annat värde än att bara vara vackert."
Raderna ovan kommer ifrån dagens Svenska Dagblad. De har väckt "ont blod" på många ställen kan jag redan se på ett flertal bloggar, men är det så djäkla mycket att bli upprörd över? Personligen har jag hjälp uteliggare nattetid i över 10 år, en helt "omöjlig" grupp att hjälpa då problematiken är enorm och på så många olika plan. All debatt är väl bra debatt så även denna om detta bäddsets design och tankeidé. Normalt sett hade jag kanske inte skrivit om dessa lakan om det inte var för att jag i julklapp köpte två omgångar till min son som just nu lever ett fattigt studentliv. De roliga är att de ligger kvar ouppackade på hans rum, han tog hellre med sig sina riktigt mjuka och slitna gamla    lakan.

 Nu ska jag ringa honom och säga åt honom att genast sälja dem på blocket, medans uppståndelsen är stor, han har ett stort hjärta, så jag ska även ge honom bankgironumret till Stadsmissionen så sätter han säkert in pengar där. Fast det blir säkert någon uppröd över också, finns en falang inom "uteliggarkåren" som kallar Stadsmissionen här i Stockholm för "Knarkmissionen" istället, eftersom de bara är med och löser problem kortsiktigt och påsåvis bara finns i eget intresse. Då blir jag förbannad som haft ett nattjobb under stora delar av mitt yrkesliv, samtidigt som jag skött mitt ordinarie jobb så har jag och några kollegor delat ut stora mängder filtar och jackor, samt kaffe och smörgås nattetid till ett stort antal av Stockholm hemlösa, ingen av oss har varit särskilt högljudda om det, många vet inte ens om vad vi sysslat med på dyr skattebetald arbetstid! Som sagt svår "problematik" det här med bostadsfrågan och det är det för alla som har begränsad ekonomi, jag och min handikappade Fru har stått i Kommunal bostadskö i över 18 år nu för att få en handikappanpassad marklägenhet så hon har "friheten" att röra sig som hon vill. Visst det finns privata alternativ men bara för dem som får "låna" och personer som är sjukpensionärer sedan 27 års åldern pga förlossningsskador får inte låna pengar, alldeles för låga pensioner bl a!
Jag beundrar eller förfasar mig över människor som har så bestämda åsikter i allt, ju äldre jag blir och ju mer insatt jag blir i ett ämne desto svårare är tankarna kring lösningarna inom olika områden, som just bostadfrågan, någon skall ju betala och vem vill vara med och göra det egentligen?
Jag har via mitt tidigare arbete kommit i nära kontakt med sk Husvagnsparker, områden där "hemlösa" fått husvagnar att bo i, har inte fungerat alls, även bland denna grupp människor råder makt hierarkier som skapar ständiga problem, ja vi människor är i stort sett likadana "rövhål", fattig som rik, det är bara under olika omständigheter som vi visar det! Svårt att rå på då evolutionen haft 4 miljoner år på sig att skapa oss, inga "förlorare" där inte, kanske är det så illa som jag brukar skriva: "Bättre rik och vacker än fattig och ful!" Hmm....det blev långt det här och bara pga eller tack vare ett par lakan!
Vid datorn som vanligt Ulv Röde alias Peter Olofsson Ditt Duntäcke i Cyberkylan!

5 kommentarer:

conny sa...

Försökte komma på nåt att skriva om bäddsetet, men jag kom inte på nåt så därför blev det en helt meningslös kommentar. Det är kanske så setet uppfattas..meningslöst!

Pennelina sa...

Vi är så förbaskat snabb på att kritisera och att bli kränkt i det här landet!

Personligen ser jag inget fel i detta, lika lite som i att ettan har ett program där människor med olika handikapp tävlar mot varandra.

Kramar <3<3<3

BP sa...

Nu har jag kollat runt lite hos Snurk och tycker deras idé är strålande. Dessutom gillar jag bäddsetet.
Maken däremot tyckte att det vad höjden av smaklös...
Tur att man har olika smak!

PS. Holländska bäddmåtten överensstämmer tyvärr inte med de svenska, tyväär. Så priset lär bli lite lägre skulle jag gissa. DS

desperat hemmafru sa...

Ja. Tänk vad ett bäddset kan uppröra. Vet inte vad jag själv tycker om det. Men vackert tycker jag inte att det är. Å andra sidan har jag alltid gillat saker som är lite "uppstudsiga". Kul om ens inredning retar ögat och/eller intellektet.

Men som du säger Peter. Ju äldre man blir, desto ödmjukare blir man på något sätt. Det som tidigare varit tydligt svart och vitt liknar mer och mer olika nyanser av grått... Även min utlandsvistelse har gett mig nya perspektiv på saker och ting. Det som är "rätt" i Sverige kan med samma självklarhet vara "fel" någon annan stans. Och tvärt om. Jag blir mer och mer ödmjuk inför olika synsätt och olika kulturer. Fast jag kan förstås ändå tycka till om saker när det skaver för mycket. Tro inte något annat. ;-) Lakanen retar mitt öga men inte resten av min medvetenhet. Synd.

CamillaL sa...

Visst är det så att blir svårare att ha bestämda åsikter ju klokare (äldre) man blir... allt är ju inte svart eller vitt! Tanken med lakansförsäljningen verkar vara god!