fredag 19 december 2008

Idag blir det ingen Jenny Nyström tomte.....


Idag är det ingen "gulligull" dag för Peter "oumberligating" Olofsson, förskyld, lätt feber och ingen morgontidning (han är säkert sjuk också, tidningsutdelaren) så det blir ingen snäll tomte av Jenny Nyström idag, men dock ett annat alster av henne. Som sagt pga sinnesstämningen idag så blir det en av hennes mest berömda oljemålningar från hennes period i Frankrike, Konvalescenten, signerad och daterad Jenny Nyström Paris 1884 Olja på duk 153 gånger 114 cm. Utställd Salongen Paris 1884.
Jenny Nyström har ofta betraktats som den julklappsutdelande tomtens konstnärlige skapare.
Detta pga den stora mängd kort som hon skickligt utförde, till jul,påsk, midsommar och andra högtider. En stor kund var Axel Eliassons förlag. Hon hade tidigare gjort illustrationer i olika jultidningar och andra tidskrifter så 1884 efter hemkomsten från Frankrike föreslog Albert Bonnier att de skulle börja ge ut julkort. Detta tog mycket av hennes tid under 1880 -1890 talet.
Man glömmer lätt bort att hon var faktiskt en av de mest skickligaste och bästa oljemålarna i vårt land både i sin generation och för sin samtid. 1873 började hon på Akademien i Stockholm som då i knappt 10 år accepterat att kvinnor utbildade sig till konstnärer. Jenny Nyström ingick också i konstnärsgruppen "Opponenterna" från 1885 med bl a Anders Zorn, Per Ekström, Enst Josephson, Nils Kreuger, Richard Berg, Hugo Salmson, Carl Larsson och Bruno Liljefors.
1887 gifte hon sig med Daniel Stoopendal som var sjuklig och aldrig avslutade sina läkar studier 1893 föddes sonen Curt och Jenny Nyström stod i princip som familjens enda försörjare, så det blev mest illustrationer och inte mycket tid till eget klassiskt konstnärs skapande.
Konvalescenten är ingen ovanlig skildring för sin tid, konstnärerna förenade gärna realism med stark medkänsla, lite av måleriets skillingtryck (tänk på skillingtrycket I en sal på lasarettet exempelvis). Det blev långt det här, vill du ha ytterligare information så gå in på http://www.auktionsverket.se/ gå in på äldre kataloger och den stora Kvalitén 2007-11-29 (Materialet är lånat därifrån) Tycker du att det här räcker sominformation så var utropet 2 000 000 - 2 500 000, den förblev osåld vid detta auktionstillfälle.
För Er Jernsaxare som letat Er hit, vi köper in tavlan och hänger den på väggen i vår lokal, klart som sjutton att flickan blev frisk, hon åt upp apelsin brevid, c-vitaminerna gjorde sitt, tre dagar senare var hon på benen, hon och syrran levde sedan lycklig i alla sina dagar.
Ha nu en riktigt trevlig helg, mvh från Peter Olofsson
PS: Glöm inte att anmäla er till någon av Antikskolans utbildningar, backa i tidigare inlägg så hittar du mer information eller gå in på adressen ovan.

2 kommentarer:

Fru Pusselbit sa...

Klart att hon blev frisk av apelsinen! ;)

Jag tycker väldigt mycket om Jenny Nyströms alster, hon var oerhört skicklig! =)

Glitter och Marsipan sa...

Hejsan.
Nä,glitter tröttnar jag inte på i första taget,men jag kan ju kika in ändå:).
Gillade ditt förra inlägg,låt inte granen ta över hemmet.Det får man ju akta sej för...
Trevlig helg
Anette