söndag 6 december 2009

"Är man riktigt klok eller.........?"



Att påstå så här "dagen efter" att man är en klok människa vore helt klart en överdrift. Uppriktigt sagt hur dum får man vara, stjälpa i sig så till den milda grad att det faktiskt är tveksamt om det går att köra bil enligt förbrännings tabell inför bilkörning ens inför morgondagen. Ja, så illa är det faktiskt, det var igår kväll vi var ute, ja okej då, lite i "morse" också faktiskt, men är det fest så är det fest!
Fast nu skiter vi i det, jag har visat den förut och visar den igen, är inte etanolmolekylen vacker så säg, den kallas också pga av sin form för "Fyllehunden", det är riktigt kul tycker jag, eller sorgligt, välj själv! Fler än jag som borde skämmas idag läs min "Moralpedikan" som jag hämtat hos Wikipedia!
"Etanol, även kallat etylalkohol, i dagligt tal alkohol, kemisk formel C2H5OH, är en alkohol, som genom att den har så kort kolkedja har en för alkoholer jämförelsevis hög vattenlöslighet. Alla alkoholer har en viss giftverkan, men etanol är den minst giftiga av de envärda alkoholerna, och kan i utspädd form och i tillräckligt små doser förtäras utan allvarliga men. Etanol utgör den rusframkallande komponenten i drycker som öl, vin och sprit.
Framställning sker oftast genom jäsning av sockerhaltiga vätskor från kolhydratrika jordbruksprodukter såsom sockerrör, majs och spannmål. Viss teknisk sprit för industriellt bruk kan vara gjord av petroleum. Bioetanol kallas av några tillverkare den etanol som är framställd av biomassa.
Etanol bör inte förväxlas med metanol (träsprit) som i små doser leder till blindhet med mera, och i högre doser till döden.
Etanol omvandlas i kroppen av enzymet alkoholdehydrogenas, först till acetaldehyd och sedan till ättiksyra. Den specifika energin (energivärdet) för etanol är 30 kJ/g (7 kcal/g) vilket kan jämföras med kolhydraternas och proteinernas 17 kJ/g (4,1 kcal/g) och fettets 38 kJ/g (9 kcal/g).
Etanol används även som motorbränsle, se E85 (bränsle).
ETANOL ÄR ETT FARLIGT GIFT. Det kan orsaka död, kräkningar, leverskador (skrumplever) och hjärnskador vid höga doser och/eller regelbundet nyttjande. Några andra vanliga skador av alkoholmissbruk är depression, dystymi, impotens, cancer i oesophagus (matstrupen) och malnutrition. Ett kraftigt alkoholrus kan ge upphov till minnesförlust, "black out" med huvudvärk efter tillnyktringen. Etanol är dock inte lika farligt som andra alkoholer, exempelvis metanol, som ofta är dödliga eller mycket skadliga även i små doser. Långvarigt alkoholmissbruk kan ge upphov till hallucinationer "farliga skära elefanter i rummets alla hörn", delirium tremens, därav det vardagliga uttrycket dille. Biokemiskt är det den reaktiva etanolmetaboliten acetaldehyd som troligen är orsaken till skadorna.
Alkoholkonsumtion ökar risken för cancer i munnen, esofagus, pharynx, larynx och levern hos män och kvinnor, och för bröstcancer hos kvinnor. I allmänhet så ökar dessa risker efter ungefär ett glas om dagen för kvinnor och två glas om dagen för män. Risken för levercancer ökar markant om man dricker fem eller fler glas om dagen. Ett stort intag av alkohol ökar också risken för tarmcancer, samt till högre risk för de flesta alkohol-relaterade cancerformerna."
Hua det blev långt och jobbig, som livet självt (ler)!
Ha en fortsatt fin 2:a Advent!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!

2 kommentarer:

Häxan sa...

Tack för den föreläsningen! En del hade jag ingen aning om.
Ha en bra Söndag!
Kram //Häxan

Anonym sa...

Oj då! En annan som kör på etanol,får väl ta cykeln då! Glögg räknas inte va? Känns ju tråkigt om man ska värma saft, så här i juletider! Underhållande blogg, God Jul och Gott nytt År önskar Fam Teern