torsdag 17 december 2009

"Midvinteblot" Inlägg Nr:3


Det är inte lätt att få allt att "stämma" när man berättar om sig själv att man är en bloggande Viking! Extra komplexfyllt blir det så här i Juletider när Julblotet krockar med inhandlandet och pyntandet inför den Kristna Julen, ja ni vet, den där helgen då det föddes en kille för en sisådär 2000 år sedan i Bethlehem?
Julblot, jólablót eller midvinterblot, julofferfest, är en högtid i fornnordisk religion som inte direkt firas av så många, men jag kör på för fullt! Vi är ett litet slutet sällskap som träffas och lever "rövare", hmm...Viking en natt. Den exakta tidpunkten för blotet är omstritt. En del menar att det hölls vid vintersolståndet i slutet på december, medan andra menar att det snarast var i mitten av januari. För säkerhets skull så träffas vi både vid Vintersolståndet och i mitten av Januari om levern och våra Fruar tillåter en andra träff! Vi gör det för säkerhets skull så inga av våra Fornnordiska Gudar ska bli förbannade och straffa oss med att "organet skrumpnar och faller av"! Enligt expertisen, det senare datumet kommer av att midvintern ansågs infalla 14 januari.
Som sagt du befinner dig nu på Oumberliga Bloggen och i Jernsaxarnas Bloggossfär, självklart så måste jag som innehavare av Galleri Jernsaxen visa ett "litet konstverk", Carl Larsson behöver nog ingen närmare presentation och kanske inte heller hans i mitt tycke bästa målning!
Midvinterblot är en målning på olja av Carl Larsson som mäter omkring 6,5 x 13,5 meter. Motivet är hämtat från Ynglingatal som beskriver hur svearnas kung Domalde låter sig offras i Uppsala tempel efter år av missväxt. Larsson hade avsett att tavlan skulle sättas upp i den övre trapphallen på Nationalmuseum i Stockholm. Av olika anledningar blev tavlan slutligen refuserad 1916. Sedan 1997 hänger tavlan på Nationalmuseum. Läs mer om det fantastiska konstverk och historien bakom den, eminent presenterat på Wikipedia!
Glömde säga att Julblotet ansågs vara den högtidligaste offerfesten. Vid julblotet gav man offer, blot, för att få gudarnas välsignelse över den stundande groende grödan. Blotet integrerades senare i den kristna julen.
Snöar för fullt uti iskrivandets stund, vinter och julstämningen är på topp, jag skall göra ett inlägg till, men först ska jag gå och "offra en sisådär 4-5 luccebullar till Magguden!
Julblotet integrerades senare i den kristna julen.
Vid daton som vanligt Peter Olofsson!
PS: Glöm inte klicka på Tavlan på bilden och njut och förundras över alla detaljer!

1 kommentar:

Freedomtravel sa...

Ja, men kristendomen har väl inte så mycket med julen att göra...? Ja, förutom som efterkonstruktion då... (Jesus föddes väl på sommaren??) Jag äter skinka och gröt, dricker några snapsar och ger bort några presenter, utan en enda kristlig tanke... det går så bra ;)