tisdag 22 februari 2011

"Varför inte lite teologiska frågor så här denna Tisdag i nådens år 2011....!"


En plats som heter Christchurch på Nya Zealand faller samman pga jordbävning! Viss ödets ironi, känns det som efter som en plats med detta namn borde vara skyddad ifrån allt ont?

Någon aktiv praktiskt verkande Gud finns det knappast på Jorden! Fast om nu Gud skapade oss till sin "avbild" då kanske vi är han/det/han/hennes förlängda arm på Jorden?

Om det nu inte finns ett "Paradis" efter detta liv och följdaktligen inget "helvete" heller så måste vi ju göra det bästa av den tid och den Jord vi har?

Att Christchurch faller samman är ingen nyhet, kraftiga skalv under många år där, dessutom ligger staden vid randen på en gammal vulkan, självklart, djäkligt bördig jordmån tack vare all gammal näringsrik aska.
Kanske bäst att flytta hela staden, precis som vi nu börjat göra i Kiruna....för att staden inte ska störta ner i avgrunden och människor dö!

Fast i Kiruna finns det något som är mer "värdefullt" än människor..........Järnmalm, det sker aldrig några revoltionära saker om det bara handlar om "människor".......det måste finnas något som generar stålar också!
Men tänk om vi "alla" verkligen såg på våra medmänniskor som en "resurs" och då menar jag verkligen "alla" människor, det går inte att bara skylla på politiker!
Håll med om att detta är ett riktigt "löst och flumigt" inlägg, de som fattar de fattar! (ler)
Nu något konkret.........!

Här om natten när jag skulle åka ifrån min äldsta son (Han har just köpt en djäkligt dyr och fin bostadsrätt här i Stockholm) så gick det runt en förvirrad man, helt klart en "uteliggare" och kände på alla portarna, om det fanns någon som var öppen så han kunde gå in och värma sig/sova!
Det var 20 grader kallt denna natt, en tillräcklig kyla för att döda ihop med alkohol och ute sovande! Brydde jag mig om det? Nej..........jag gjorde ett aktivt val, kunde låst upp min sons port och släppt in denna man, men gjorde det inte, jag vet att han nämnligen dessutom på morgonen då han vaknat hade pissat inne i trappuppgången! I princip så låter jag hellre honom frysa ihjäl än att pissa i trappuppgången! Förstår Ni vad jag vill komma? Jag kan ju skylla på alla politiker som inte ser till att det finns bra psykiatri och att det byggs för lite, fast när killen/mannen ligger där i snön blå i ansiktet och med frost i skägget morgonen därpå i en snödriva, håller då min argumentation att det är någon annas fel! Fast det finns ingen lag som säger att man måste ta hand om sin "nästa"!

Jag har gjort mycket för Stockholm uteliggare under många år då jag jobbade natt inne i Stockholms City!
Att begära något tack handlar det inte om............för tack får du/man i princip inte, medans du lämnar över kläder så blir du samtidigt bestulen på din plånbok om man inte ser upp! Okej, inte alltid, men det händer, fast detta inlägg handlar inte om den detaljen, den handlar om att se saker i ett "större perspektiv"........hur många kan det, vill det?
Jag "tränar" mig dagligen att försöka se saker i ett "större perspektiv".......jag har kommit långt, men är ännu inte framme vid mitt mål!

Varför har man/jag då dessa ideér, enkelt av egoistiska skäl, det blir fan så mycket trevligare att leva när man ser andra må bra och trivas, dessutom kan det vara du och jag därute ute på gatan, vilken sekund som helst, så kan ett blodkärl brista i vår hjärna och vi får en helt annan personlighet, det kan vara våra barn och våra vänner och även våra ännu ofödda barnbarn, självklart inte bara av rent medicinska orsaker!

Fattigdomen breder ut sig i Sverige och de rikare blir rikare..........naturligt urval...ja, för kanske 1000 år sedan, men nu lever vi i en helt annan tidsepok..........bara att välja vägväl!

Det finns alltid något "smartskalle" där ute i Cyberrymden som nu kommer med invändningen att jorden har aldrig varit ett bättre ställe att leva på än just nu, historiskt sett så är den ju det just nu!

Minskande fattigdom, mindre krig än för 100 år sedan, bättre sjukvård.........fast ska man vara nöjd med det?
Inte jag, nöjda människor har aldrig fört världen framåt! Ja, nu sätter jag inte in mig i något "världsligt perspektiv"........jag är djävligt nöjd om jag kan påverka så vi får en human sjukvård i Sverige! Jag håller på med det på min andra blogg http://www.jernsaxen.blogspot.com/ samt dagligen i mitt privatliv och yrkesliv, det går trögt............

Jag och min familj kommer alltid klara oss, på alla sätt, för jag har inga "gränser" vad jag gör för min familj, jag har varit med om tillräckligt så jag vet..........fast jag vore glad om svensk sjukvård inte "producerade fler människor som mig" eller framkallade fler människor..........jag är ju medveten om vem jag är och hur jag är.............men jag börjar bli mycket, mycket trött nu!

Medans jag skriver dessa rader så håller en firma på att svetsa rosa "kärlekssmaskiner" (se förrförra inlägget), några håller på att svälta ihjäl.................Världen är helt galen, ja och Oumberliga Bloggen är ju en del av Världen den med............!

Vilka läste det här då? Ja, det ser jag ju på IP-numren............vi borde träffas på riktigt.........inte bara gömma oss bakom skärmarna........visst människor på riktigt är läskigt, de kan ju vara helt galna.............eller helt Underbara.......(ler)! Ha en fin Tisdag! Kram till alla behövande!
(Tror du inte dig behöva en kram så är det just du som behöver en!)
Vid datorns som vanligt Peter Olofsson eller var det Ulv Röde.....idag vet jag inte riktigt själv!

4 kommentarer:

Lippe sa...

Jag visste direkt när jag såg överskriften att nu skulle jag skriva en kommentar av inläggsformat igen!!

Varför hjälper man andra och bryr sig om andra eller varför gör man inte det? Handlar det om goda och onda människor? Eller handlar det om insikt och kunskap? Kärlek till sin nästa?
Erfarenhet och insikt om sin egen sårbarhet tror jag spelar in.

De som osjälviskt och obetalt hjälper, alltså eldsjälar med engagemang är ofta sådana som sett elände drabba närstående eller själva "suttit i skiten".
Att förstå att man som du skriver bara är kanske en hjärnblödning ifrån att själv frysa ihjäl i en snödriva.

Har olika människor olika möjligheter att hjälpa, naturligtvis! Alla kan göra något men kanske inte lika stort och det kan vara olika under perioder av sitt liv. Den okände miljonären lämnar ifrån sig några checkar av sitt överflöd och pengarna gör nytta dit de kommer, det ger de som fysiskt och stadigvarande hjälper utsatta att fortsätta sitt arbete.

Jag brukar säga att det att frivilligarbete och välgörenhet är så stort i USA beror på att de har så dåligt socialt skyddsnät, att det har blivit praxis att de som har det gott ställt jobbar med välgörenhet. Det drivs många organisationer på endast frivillighet där. Nu har vi ett liknade socialt klimat här i Sverige men vi har inte välgörenhetstraditionen på samma sätt. Här är vi mer benägna att låta samhället, läs politikerna, ta ansvar. Men utgörs inte ett samhälle av de individer som bor i det??

Om man pratar med folk så är de flesta inkännande och vill hjälpa men vi har inga tydliga sätt att hjälpa.
När katastrofer utomlands händer ordnas galor och insamlingar. Det går billaster med leksaker och kläder till barnhem i Rumänien, miljontals kronor samlas in till områden som drabbats av naturkatastrofer. Varför inte till de behövande som vi har mitt framför näsan??
Därför att det finns inte hjälpinsamlingar ordnade så att man smidigt kan lyfta telefonen och ringa ett nummer och skänka en summa samtidigt som man underhålls av artister när man sitter i hemmets lugna, trygga vrå och dricker kaffe i tv-soffan.
Varför görs det inte hjälpgalor för närproblemen?
Därför att svensken tror att har man hamnat utanför så får man skylla sig själv? För här i Svergie behöver ju ingen vara hemlös och svältande om man inte själv "valt" det?
För att media satsar inte på skabbiga, malätna och utslagna? För att gråtande barn i "landet långt bort" gör sej så himla mycket bättre på bild?

Jaha, nu fick jag att fundera på igen :)
Under tiden som jag duschar ska jag vara tacksam för att jag överhuvudtaget har en dusch och ett hem.
När jag sedan äter flukorv igen ska jag vara glad och tacksam för att jag har något att äta och att det den här veckan fanns falukorv till extrapris igen!
15.90 för en hel ring!!!

Lippe sa...

Jaha? Hur blev det nu då?? Kolla mitt inlägg där jag ber om hjälp till en kvinna som kämpar för sitt barn i Libyen.
Men på torsdag när jag kommer ut från socialen där jag själv söker hjälp ska jag sticka till någon stackars jävel en femtiolapp!!

Caja: sa...

ja vi borde verkligen träffas..jag tror att det hade varit intressanta samtalsämnen oss emellan, vi kan ta några fler med oss i samtalen...

Lång, tung läsning idag....

Vid tangentbordet.../c

Ronny sa...

Bra inlägg.