söndag 25 januari 2009

Oumberligamänniskor finns det?



Visst finns det det, både sådana som har levt och lever. Nu vill jag presentera en dam som funnit sin plats i mitt hjärta, till Er som läst Oumberligabloggen förut så vet Ni att jag bl a samlar på gamla vykkokt och ett av dem som funnits i min samling i några år nu är ett på Florence Foster Jenkins. Köpte kortet på en mässa för några år sedan, blev nyfiken vem var denna människa, stod inte något om henne på själva kortet men det var stämplat 1940 i London. Hittade sedan två "stenkakor" av denna otroliga sångerska och mitt musikäventyr kunde börja, kanske blir det även ditt nya musikäventyr?

Florence Foster Jenkins, född 19 juli 1868, död 26 november 1944 var en amerikansk "sopran" som genom sin totala avsaknad av musikalitet och sångförmåga blev musikhistoriens stora oefterhärmliga skräckexempel. Hennes spontana intonationsteknik, oväntade tonartsbyten och pulsbefriad rytm i kombination med ekvilibristisk uppvisning av höga toner, som enbart i undantagsfall sammanföll med originalnotbilden, kom inte att överträffas av senare sångargenerationer, inklusive de som har skolats av karaokekulturen.
Tack vare ärvda medel kunde Florence Foster Jenkins bekosta sin sångkarriär och grammofoninspelningar. Hon var övertygad om sin storhet som sångkonstens näktergal och gav ett antal konserter, som bevisligen roade publiken. Hennes sista konsert framfördes på New Yorks ledande scen - Carnegie Hall, drygt en månad före hennes död. Hennes sångkonst är återutgiven på tre överföringar från 78-varvare till CD-skivor: The Muse Surmounted: Florence Foster Jenkins and Eleven of Her Rivals (Homophone Records), The Glory (????) of the Human Voice (RCA Victor) och Murder on the High C's (Naxos Records). Hon brukade ackompanjeras av pianisten Mr. Cosmé McMoon.

Det finns mycket att berätta om denna dam, tror personligen att Tintins skapare Hergé hade henne i tankarna när han skapade Bianca Castafiore (mer om henne och Hergé i ett senare inlägg) Vid datorn som vanligt Peter Olofsson som önskar en trevlig söndagskväll!

Källor och bilder, egen samling samt http://www.wikipedia.com/ samt Hergés Tintin Catafiores Juveler.

Sedan är ett måste för att få ett djup i detta inlägg ett besök på http://www.youtube.com/ skriv in Florence Foster Jenkins som sök ord, lyssna och njut trevlig kväll!

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Florence Foster Jenkins" va ta mej fan den mest fantastiska sångröst jag hört. Inte ofta jag ligger dubbelvikt. Efter att ha legat och kravlat framför två toalettstolar hela helgen så känner man att användandet av hennes skivor och våra stolar har en viss samhörighet ; )

Ps. kravlat=installerat i detta fall.

Hälsningar Ronny

oumberligating sa...

Hej Ronnie! Trevligt att du "tittar" in på kvällskvisten. Blev orolig att du blivit sjuk när jag läste att du kravlat framför 2 toalett stolar idag, tur att det var installation det handlade om!
Ha det bra, hörs och ses mvh från Peter!

Anonym sa...

Vilken underbar kvinna!
Nu kan i alla fall inte sambon påstå att jag har sämst sångröst :)
Hanna

oumberligating sa...

Hej Hanna! Har han påstått något sådant, vilken usling(ler). Men om du sjunger riktigt illa, kanske det finns pengar att tjäna?
Trevlig kväll önskar Peter!

Anonym sa...

Helt otroligt!
Hur hittar du allt??
Ha det bra!
Hälsningar
Susanne

oumberligating sa...

Hej Susanne! Vet inte heller hur det går till att hitta allt, men har så mycket uppslag faktiskt att jag nog skulle kunna gör ett inlägg i timmen egentligen och det är inget skryt, det är nog mest tragiskt. Läste Dagens Nyheter idag, hjärnan igång direkt. Minst 5 tokiga saker fans det där att göra inlägg om. Det mest galna är ett om kor (Muuu) nu har någon börjat föda upp kobekor kötter kosta i oxfiléform 1500:- kr/kilot. Korna får massage (maskin) öltillverkningsrester mm blir visst jätte fint, känns skumt har inte tagit ställning än? Ha en fin kväll av det som är kvar! Mvh från Peter!
PS: I Sverige heter det inte kobekött utan något annat men nu ska jag läsa 1800-tals brev istället och somna och drömma om att det var bättre för fast det troligen inte var det(ler)