torsdag 28 maj 2009

Äntligen! Ännu ett inlägg ifrån en "giftig" blogg!


Ja, äntligen så börjar det hända något på matematik fronten i Sverige, inte en dag för sent helt enkelt. Jag brukar ofta ställa frågan till vänner och bekanta varför det skulle varit en omöjlighet att Jesus skulle kunna födas i Sverige? Enkelt, det skulle aldrig gå att hitta 3 vise män här!
Verkar gälla precis idag som för 2000 år sedan. Läser idag till min stora glädje att Bernoullitalen är på tapeten igen.Bernoullitalen är en sekvens av rationella tal som ofta förekommer inom matematiken, främst inom talteori. De betecknas Bn och är för n = 0, 1, 2, ... lika med
1, -1/2, 1/6, 0, -1/30, 0, 1/42, 0, 1/30, 0, 5/66, 0, -691/2730, ...
där täljarna och nämnarna ges av A027641 respektive A027642 i Nätuppslagsverket över heltalssekvenser. Bortsett från att talen är noll för udda n större än två saknas ett enkelt uttryck för det n:te Bernoullitalet. Jag blir faktiskt lite rörd nu när jag läser att 16-åring knäckte denna svåra mattenöt. Har fnulat på problematiken nu i snart 30 år faktiskt.
Publicerad: 28 maj 2009, 01.38. Senast ändrad: 28 maj 2009, 11.56
Mohamed Altoumaimi har lyckats hitta en formel för att lösa de komplicerade Bernoullitalen. Han är bara 16 år och går första året på Falu Frigymnasium men har redan fått en inbjudan att studera vid Uppsala Universitet. Läs artikeln i sin helhet på:
Bernoullitalen studerades i Europa först av Jakob Bernoulli (1654-1705) och namngavs därefter av Abraham de Moivre (1667-1754). De upptäcktes oberoende, och kanske ännu tidigare, av Seki Shinsuke Kowa (1637-1708).
En formel för att beräkna Bernullitalen presenterades under 2009 av den då 16 år gamle gymnasiestudenten Mohamed Altoumaimi vid Falu Frigymnasium och Uppsala Universitet [1].
Bernoullitalen har även en liten roll i datorernas historia, då Ada Lovelace 1842 beskrev en algoritm för att beräkna Bernoullital med den analytiska maskinen. Därmed var Bernoullitalen ämnet för ett av de första datorprogrammen någonsin.
Det största Bernoullital som beräknats år 2005 var B5000000. Nämnaren innehåller 27332507 siffror. Fundera faktiskt på att skriva ut alla här på bloggen, men nöjer mig med att är du intresserad så mailar jag över siffrorna till dig!
PS: Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
Vill bara uppge Wikipedia som källa till en del av materialet ovan, även Svenska Dagbladet, ja, jag vill inte skryta men en del bygger på mina egna beräkningar också.

11 kommentarer:

Heidi sa...

Jag kan känna med dig, det är sorgligt att en 16-åring vann det första varvet, men fortsätt kämpa på det finns fortvarande många olösta nötter inom detta trevliga vetenskap;)

Kul att du inte har kastat bort mig än:)Jag är ju en av dina trogna favoriter... eller alltså du är en av mina trogna favoriter, eller hur menade jag nu??? (Jag slutar aldrig faschineras av språkets oändliga möjligheter...)

Kramkram:)

Anonym sa...

Men kära nån då. ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Mimmi sa...

hej:)
tack för ditt visit inne hos mig och ditt inlägg:D
ja sommerfugler är vackra:)Jag har bott i Sverige i så många år nu att jag nästan har glömt bort mitt modersmål Danska..så när min syster från Danmark ringer har jag lite problem att förstå vad hon säger ibland ...inte bra:D
ha en fin dag:)

LillaFlisan sa...

ZZZZZZZZ ZZ ZZZZZZZZ ZZZZZZ........Närå, Hjärtat!!!!

(jag blev så jublande glad att få se ett livstecken från dig!!!!))

Men vafan, jag som är gift med en mattelärare har ändå inte riktigt insett tjusningen med tal även om vardagsmatematik och matematiskt tänkande ur en rent pedagogisk synvinkel är intressant.

Gillar dock bilden, hihihi!!!


Kram

Flisan (som saknade dig på bloggträffen, även om jag förstår att du inte hade möjlighet. Hoppas Hexan mår bättre!)

Anonym sa...

Matematik... hrmmm... den diskussionen väljer jag att inte delta i ;)

Däremot passar jag på att tacka för besöket och raderna du skrev, sådant uppskattas alltid.

Nu är det väl en dag för tidigt... men önskar dig en trevlig kväll och en trevlig helg i a f :D

"Ms D"

RANA sa...

Du grabben. Ett förtydligande:

Näää, jag skulle inte dö (så känn ingen press, liksom) men jag skulle bli ledsen (så känn värmen, liksom).

KRAM, Rana
- som lider av emotionell dyskalkyli på riktigt

Anonym sa...

Jakob Bernoulli ser ju ut som om han trätt en ravioli över huvudet.
Hälsningar Ronny

Maria Berg sa...

Jo, det här ligger i n:et diventione, eller var de division eller nivån eller...
jag skickade den vidare till min älskade kära man - han kommer att uppskatta ditt inlägg på ett helt annat sätt an vad jag gör, så jag tar mig an de andra.

Det där galleriet du har till vänster på dig - är det en sida på nätet du gjort det på och i så fall var?

Du hittade mig och en rosa smulgubbe - om du vill titta på fler av mina bilder och hjälpa mig med att tala om vad "allmämheten" / du tycker om bilderna så gå gärna till,
http://mariaberg-foto.blogspot.com/2009/04/tavling-nr-2-vinn-en-forstoring.html
Hoppas det inte är påflygande så här vid först träffen.
/MB

Frida sa...

Hej Peter!
Har aldrig hört talas om dessa mattetal. Men sedan har jag aldrig varit någon stjärna i matematik i heller. Det var ju attans att 16-åringen hann före dig, men du kanske löser någon annan gåta, det finns säkert många att välja mellan.

Hoppas du får en trevlig helg!
Kram Frida

Elisabeth sa...

Ähum alltså... japp såärdetmedensaken!:)
Jag vill bara Tacka för en omvälvande liten stund på denna blogg som jag så totalt missat hittills i mitt liv!
Jäkla tur att dom var goda, våfflorna!!!

Anonym sa...

Fast man kanske ska påpeka att det grabben kom på var inte något nytt, det var bara något som man verkligen inte väntar sig att en förstaåring på gymnasiet ska klara av.

Det finns ju faktiskt redan en definierad formel med tillhörande bevis.
Fast att lyckas ta fram formeln på egen hand är rändå rätt så begåvat, även om 4 månader kanske är lite lång tid (fast han gick ju i ettan, så.)