tisdag 12 maj 2009

Sjukdom och Död!


Ja, sjukdom och död, det är inga ord man kanske vill mötas av en solig och fin vårtisdag. Men med det här inlägget kommer jag försöka "knyta ihop säcken". Vad menar jag mer att "knyta ihop säcken" då, ska förklara. Den här bloggen Oumberligating skapades ifrån början som en blogg för att locka in folk på min andra blogg, den om fysiskt smärta http://www.jernsaxen.blogspot.com/ Måste säga att det fungerat väldigt bra på alla sett, men det har inte varit för att luras, jag har "länkat" mellan dem ganska ofta. Sedan hände en otrolig sak Oumberliga bloggen började leva sitt eget liv, den blev något helt annat. Vad jag menar med det kan bara en riktigt inbiten bloggare förstå. Det jag nu menar med att "knyta ihop säcken" är att det nu är dags att gå tillbaka till ursprunget till själva bloggidén för min del och det var just att gå ut med en förfrågan om det eventuellt behövdes en ny nationell patient och smärtförening i Sverige.
Att den frågan är med ja besvarad det råder det ingen tvekan om. Jag har inte fått så många kommentarer på Jernsaxen bloggen men däremot så har jag fått flera hundra mail i ämnet och många mail ifrån personer som normalt finns i Oumberligating sfären. Jag både förstår och respekterar dessa mail, många har skrivit att de inte vill synas med i Sjukdom/smärtsammanhang pga att de just är sjuka och att bloggandet är ett sett att fly ifrån den hårda verkligheten. Ja, då blir det extra "grymt" när jag dök upp och masskommenterade mina vänner och bad dem lägga in sig som följare på Jernsaxenbloggen, förstår att intresset inte blev så stort, självklart så har jag en önskan om att fler gör det efter att ha läst dessa rader.
Sjukdom och död berör oss alla antingen vi vill eller inte, det kan vi ju alla vara överens om.
Men nu är det lite annat med just Jernsaxenbloggen, jag vill styra upp den och låta den bli ett forum för det "friska" inom det sjuka, hur det ska gå till det vet jag inte riktigt, men genom att få kommentarer där så går det åt rätt riktning i allafall.
Att bli/vara medlem i Patient och Smärtföreningen Jernsaxen kommer inte kosta något för de som vill ta steget att bli medlemmar när det är dags. Jernsaxen är en politiskt helt obunden ideéll förening vill jag påpeka och det unika med Jernsaxen i jämfört med andra föreningar det är att jag/vi uppmanar att sedan gå med i andra föreningar som jag kommer göra reklam för alltså ditt specifika problems förening så jag vill ha in massor med information om unika och specifika patientföreningar inte bara ifrån de stora förbunden. Jernsaxen är heller ingen "gullegull" förening är det något fel i samhällssystemet" så ska det både märkas och synas, jag lovar, 200 patienter med droppställning på Sergels torg eller utanför Riksdagshuset har aldrig någon bevittnat tidigare eller 12 ton tillsatsstorkökslagad sjukhus mat på innergården vid Riksdagshuset har heller aldrig hänt. Rätten till ett värdigt liv har alla antingen man är sjuk eller ej, men om man är sjuk så blir det en nödvändighet att åtnjuta all den respekt och resurser som faktiskt politiskt sett alla varit överens om att vi ska ha. Men så ser inte verkligheten ut idag, därav de hårda orden Sjukdom och Död ovan, ord som man måste ta ställning till innan man själv hamnar inom ramarna för dessa ords innebörd, när man sedan gjort det så kan man sedan "gå ut i sommarhagen" och njuta förfullt eller så mycket det går efter omständigheterna. Nu kära vänner hoppas jag att ni går in och kommenterar för fullt under mina inlägg på http://www.jernsaxen.blogspot.com/ Vill bara poängtera att bloggen är inte klar än, jag har ett jätte länk arkiv som ska skrivas in, så att du lätt hittar vad du söker i sjukdom/sjukhus väg. Sedan blir det nöje, litteratur, glädje och konst också och det är där jag hoppas att få lägga in en länk till kanske just din fina blogg, butik eller liknande. Skriv en rad på min mejl om du undrar någonting, mitt mål är att det här ska bli en riktigt stor och viktig blogg.
Oumberligating bloggen kommer finnas kvar, men då under rubriken "nöjjesbloggar" i länkarkivet, så fortsätt att skriva här och jag kommer självklart att skriva till dig och kommentera. Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS: Just nu pågår en intressant debatt om sjukhus maten och att "fjärrlagad mat" riskerar att ge patienterna undernäring, okej inte lika kul som ett riktigt loppis fynd (Ej, sarkastiskt sagt, utan sagt med humor, för Jernsaxen är en blogg och förening med glimten i ögat, trots den ibland hårda verkligheten, brukar ju berätta om min Fru som varit svårt sjuk i 15 år nu, utan humor både ifrån hennes och min sida hade det aldrig fungerat).
Häng nu på och läs och klaga på sjukhusmaten på länken nedan, Jernsaxen länkar aldrig till några "skumma" saker den här länken går till Svenska Dagbladet!DS

3 kommentarer:

RANA sa...

God morgon Kung Kontrast.

Jag ska hörsamma din ödmjuka uppmaning, nu bara en kort kommentar på din kommentar hos mig. Få klarar konsten att låta burlesk och allmänt gladnonchalant samtidigt som det under ytan ligger en respektfull och initierad vetskap och glöder. Men jag ser. Och jag glädjs.

/R

Polargrevinnan sa...

Hej
Tack för din kommentar på min blogg. Jag litar på ditt omdöme.
Bloggandet blir som en hobby. Jag har upptäckt vad mycket det finns att läsa och i alla länkar som är intressanta.
Nackdelen är att jag sitter för länge vid datorn, inget bra för mina nackbesvär.
Jag skulle vilja gå på flera föreläsningar, konstkvällar m.m. på kvällarna,
men orken räcker inte till.
Datorn finns alla tider på dygnet och jag tror att flera skulle blogga om sina besvär , ex. på jernsaxen, som för den skull inte behöver bli tråkig. Det ser föresten säkert du till att den inte blir.
Nu ska jag gå in på jernsaxen och berätta vad jag gör ikväll.
Må så gott och en stor kram.

Lina sa...

Nej inte är det lätt att hålla sig till sin bloggidé... Jag känner att jag börjar sväva ut och vet inte om det är bra eller dåligt. Igår fick jag lust att svära och spotta på bloggen bara för att ge en kontrast till alla som skriver ordet ljuvligt i varannan mening.
/Lina