onsdag 13 maj 2009

Jordgubbar!


Visst är det ett härligt ord på alla sätt, därför låter jag det bli "övergångsordet" ifrån tidigare inläggsrubriker. Om du går in på min patient och smärt blogg http://www.jernsaxen.blogspot.com/ så har det stått mycket om den "skitdåliga sjukhusmaten" i ganska starka ordalag i några dagar nu, så därför blir jag helt överlycklig att jag nu kan få gå över till ett helt annat ämne, jordbubbar och hur nyttiga de är! Att jag sedan har en helt störd humor när det gäller "övergångar" och ordlekar så blir det ännu trevligare att skriva om en kille som heter Kimmo Rumpunen (jordgubbsforskare) när man nu skrivit en massa "skitinlägg" ett tag nu, började ju med matförgiftningen på Dalarö, för den oinvigde se inlägget med saftglaset. (Alla men fotobloggar, varför kunde ni inte skrivit, oj, va fint du fotade saftglaset och vad härligt det blev med havet lite "suddigt" i bakgrunden? Funderar på att ta bort alla länkar till fotobloggar, OBS: Skämt!)
Till saken Kimmo Rumpunen är forskare på Statens Lantbruksunivesitets växtförädlingscenter Balsgård och är en av de ansvariga forskarna bakom en ny studie om jordgubbar och hur nyttiga de är. I den nya studien visar man på att halten av de nyttiga sk antioxidanterna är fem-tio gånger högre i jordgubbar än i vanliga äpplen.
Jordgubbarnas små kärnor innehåller dessutom en syra som heter ellagsyra och den motverkar både cancer och skyddar mot UV strålningens skadeverkningar. Att bären innehåller höga halter av C-vitamin och folsyra gör de yttliggare hälsosammare ät äta. Desto rödare jordgubbar, desto nyttigare helt enkelt. Att de sedan är mycket goda gör ju inte saken sämre!
Vi kan helt klart tillsammans slå fast att Jordgubben är ett helt klart Oumberligt ting!
Eller, håll i er nu kommer det igen (vadå, en ordvits) Oumbärligt ting! Nu tror jag ju inte att mina läsare är tröga, men eftersom jag fått mail om att Oumberliga stavas med ä istället för e så måste jag förtydliga att Oumberliga bloggen ska stavas med just e, eftersom jag nu sitter i Stockholmtrakten där de flesta ä uttalas som e, likadant med Jernsaxen alltså!
Vid datorn Peter Olofsson!
Om jag bloggar tidigt idag, nejdå, har inte lagt mig än, "Lilla Frun" har mått dåligt i natt och varit vaken nästan hela natten, men Oumberlige Peter har legat och klappat "Lilla Frun" i två timmar så hon nu har somnat lugnt. Glöm inte kommentera i min andra blogg om du har lust och mental ork!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson i nådens år 2009 och förhoppningsvis så kan jag snart skriva i Jordgubbssommarens år 2009!
Ha en fin dag!
PS: Och om du nu emot all förmodan vill läsa om sjukhusmatseländet så gå in på:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2881735.svd

4 kommentarer:

RANA sa...

Ja, jag fattar att du älskar dina övergångar; det gör jag med. Försökte häromsisten förklara för en man jag älskar vad som var så underbart med att du skrev om en manshäck med diarré och sen helt smidigt ("från din häck till din") började besjunga den kvinnliga anatomins främsta lockbete.

Däremot, oumBÄRliga ting... Save it for the men (har du några manliga läsare överhuudtaget?). *flinar* Fattar inte varför ni gillar sånt, kan tipsa om Annalundas make, en sagolikt begåvad man som lever för sina ordvitsar. Det sa jag visst förra gången också när dina ordvitsar fick mig att se rött.

Avslutar seriöst. Hoppas du kan få igen lite kraft idag.

/R

Kerstin sa...

Jag är djupt tacksam för alla rön om jordgubbars nyttighet. Då kan jag äta mer av dom utan att skämmas. ;)
Och jo, ditt saftglas var fint fotat! :)
Ha en härlig dag.

Heidi sa...

Din oumbÄrliga blogg bÄr med sig både lUst och lÖst...det senare vill jag bara spola nEr nÄr det är som vÄrst...;)

Monica/Moa sa...

Jag har inte hängt med i denna debatt.. om si eller så.. men jag gillar din lovsång om jordgubbar, bådar gott inför den stundande säsongen.. och jag som planterat Smulbär.. gills det. Ska visst vara en sötare sort är vanliga gubbar.. och det förresten hör man väl på namnet.. smulbär / jordgubbar.. gubbar är väl sällan söta??.. Ha det gött.. *flin*. Moa