onsdag 12 oktober 2011

"Att ändra åsikt..........!"


Att radikalt ändra en åsikt "mitt i livet" är en av de största kickar man kan få här i livet! Det hände mig för ett antal år sedan. Var på väg hem med nattbussen och när jag skulle gå igenom en tunnel, så står det där en liten "ljusskygg figur" med huvjacka och en stor bag med en massa spreyburkar i. En hel del av dem är redan på backen, men någon klotterattack har ännu inte ägt rum!
Vän av ordning som jag anser mig vara så förstår jag snabbt situationen, utnyttjar mina 110 kilo vibrerande han (skall läsas med långt a för den språkmedvetne) och fångar helt sonika in den "lilla ligisten". Ond och aggressiv som jag är så skriker jag åt den lilla sprattlande terroristen:
"-Nu ska jag spreja ditt skit i dina ögon!" Då kommer det ur strupen och mörkret på denna individ ett högt kvinnoskrik! Panik! Från att ha förvandlats till en man som griper in och ställer allt till rätta i ett sjunkande samhälle förvandlas jag nu i tanken till en våldtäktsman istället!
Vi stirrar på varandra, bägge vettskrämda, vad ska ske nudå? Helt plötsligt så börjar vi skratta istället och konstaterar det helt vansinniga i det hela!
Vad var det jag hade fångat! Jo, en 30-årig kvinnlig högstadielärare, en radikal fan, en flaggbrännare helt enkelt, påväg att "bomba" en tunnel med sina politiska budskap!
Från våld till ord och skratt helt enkelt, vi satt på bänken utanför och pratade i en och en halvtimme! Vändpunkten kom självklart inte på en gång, utan något år senare när "Banksys" alster började dyka upp på nätet! Min absoluta "klotter/grafittidol"! Konst på hög nivå, både bildligt och bokstavligt många gånger. Har skrivit det förut här på bloggen, googla "Banksy" om du inte känner till honom tidigare och klicka på "bilder", kanske en "ny värld" även börjar öppna sig för dig? Bilden ovan har jag alltid på mig och visar för så många jag kan, jag frågar vad det är de ser? Tragiskt nog så är det inte många rätt, inte ens vår kulturhistoria är riktigt känd ordentligt!
Vad är det den ditklottrade klottersaneraren tar bort egentligen! Okej, 40 000 år gamla grottmålningar såklart, men vad innebär det? Som sagt du befinner dig nu på Oumberliga Bloggen, en blogg med fler frågor än svar!
Antingen du är "för eller emot" så är det idag en mycket läsvärld artikel i Svenska Dagbladet om kultur, klotter och Polis, spännande va?
Sitter och skriver det här på ett kontor som har fönstret rätt emot Globen här i Stockholm! Ni förstår min tanke! (ler) Fast vad skulle du klottra på Globen om du fick tillåtelse, vilket budskap skulle lysa nattetid på den vita stora kulan? Mitt budskap sparar jag tills det är dax!
Vid datorns om vanligt Ulv Röde alias Peter Olofsson Din Spreyburk i Cybertunneln!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror det skulle bli
"Carpe Fucking Diem";-)

Annars ler jag stort åt din kommentar som jag läste efter jag skrev sista inlägget och fick mig en tankeställare:
Ska jag bli den där gamla käringen så är jag nog på rätt väg:-)
Det gäller alltså att bli mer ego och självcentrerad som de fd vänner jag skriver om....då blir man gammal;-)

Ha en underbar dag! Här skiner solen och utanför balkongen stod en karl och skrek då jag vaknade. Värsta Romeo och Julia...om det nu inte varit för att karl var en råbock:-)

Lev väl och så mycket det går!

Joanna Björkqvist sa...

Vilken otrolig historia med läraren!

Ha en riktigt fin dag i höstsolen! Kram!

conny sa...

Det mesta klottret har inget budskap utan är mest, just det klotter. Och visst finns det väl andra forum att göra sin åsikt hörd i?!
Även om konst är fint och bra så har allt inte bara sin tid, utan också sin plats.
Fast det är ju bara mina umberliga tankar förstås, vem vet, jag kanske ändrar åsikt jag också he he.

Lippe sa...

Ligger och lyssnar på partiledardebatten så just nu skulle jag nog klottra: människovärde vs marknadsvärde?
Kram

conny sa...

Skulle jag trots mina åsikter om klotter klottra så skulle jag skriva: Färre plastmänniskor, flera äkta människor!

Anna sa...

Ha ha hade varit kul och sett er, men klotter är fin konst ibland!!
Budskapet på globen måste jag tänka vidare på!
Snart kanske du slutar och få gå hem så njut av kvällen!

desperat hemmafru sa...

Okej, jag kan förstå det "kulturhistoriska" värdet även av dagens klotter. Samtidigt har jag otroligt svårt att värja mig från det faktum att mycket graffiti och klotter faktiskt förstör någons egendom. Det är inte alltid så kul och den som drabbas kan ibland få betala stora kostnader för sanering och återställande. Okej, ska man då låta bli att återställa i stället? Så att vi kan gräva fram graffiti ur gamla igenproppade cykeltunnlar om en sådär dryga 20 000 år? Nä, spreja konstverk på annans egendom är överreklamerat tycker jag. Däremot har jag ofta ingenting emot själva motiven eller konsten som sådan. Har sett både vackra och förunderliga saker genom åren. Varför kan de inte graffitikonstnärerna hålla sig till sina egna hus? Eller måla på papper/duk som vi andra "Svenssons" tvingas göra? Varför ska denna konstform va nå't j-kla undantag?

Singelmamman sa...

Ändra åsikt kan vara sunt. Och omtumlande. Som din blogg. Jag vet aldrig, (förmodligen inte du eller någon annan heller :-) vad som kommer i inläggen. Jag gillar det! Och jag är självklart med på kommande bloggträff, absolut. Mina alla kontonummer kommer strax, en hundring på vart och ett och jag är nöjd. :-)
Kram

Västgötskan sa...

"Klotter" (bilder) kan vara skitsnyggt. N.Ä.R. D.E.T. Ä.R. M.Ä.N.N.I.S.K.O.R. S.O.M. K.A.N.!!!

Alla wannabees behöver inte hålla på. Men det är min åsikt.
Att skriva massa bokstäver och gruppmärken och andra politiska budskap kan man göra i tidningar eller på nätet istället.

BP sa...

Ja när man får oväntat besök så...
Jag älskar riktig graffiti. I Polen och Spanien till exempel upplåter man både vägga och färger till graffiti artister. I Polen får dom ha sina verk "uppe" i tre månader, sedan får en annan konstnär chansen. Perfekt tycker jag!