onsdag 4 februari 2009

Hoppas inte det här inlägget blir för långt......





Jo, jag vet att det här inlägget blir långt men det är en historisk nödvändighet att det blir det. Georg Haupt vet alla i gamla "möbelsnickarvärlden" vem det är och självklart alla penningstinna investerare, men vet alla på gatan det. Gjorde en liten undersökning. Ja, det är inte så illa att jag är helt galen och ger mig ut för att undersöka saken så noggrant, det var/blev så mest av en slump. Håller på med en liten skrift om de stora svenska möbelmästarna (ja, jag vill inte låta skrytsam men om den stannar på 8oo sidor och 2 bildbilagor så blir jag nöjd).
Till saken i Farsta (närförort till Stockholm) så finns faktiskt en väg uppkallad efter honom, kort och gott Hauptvägen, är på plats för att fotografera vägskylten, några undrar vad jag håller på med och då vaknar intresset till liv, varför inte fråga alla som går förbi och troligtvis också bor på gatan om de har någon aning om vem denna Haupt är: Svar: Fågleholk! Inte en kotte av de som jag först frågade om de bodde på gatan, sedan om de visste vem Haupt var, visste det, ett 20-tal fick frågan (hoppade över alla som såg ut att vara här pga "kulturberikande skäl" kan tyckas främlingsfientligt så här efteråt, men på plats hade det kanske verkat åt motsatt håll, inte lätt att göra allt rätt.
Ja, jag vet det är absolut ingen vetenskaplig undersökning men eftersom jag ofta träffar på folk som inte vet vem denne Georg Haupt är så vill jag råda bot på det.
Möbeln ovan är alltså ett verk av denna träets och hantverkskonstensmästare Georg Haupt.
Den var till försäljning på http://www.bukowskis.se/ under deras stora kvalitetsauktion våren 2008.
Utropet var satt till det fashonabla priset 3 000 000-4 000 000 Slutbudet/priset blev 5 200 000:-
Läs nu mer om Haupt nedan och den fantastiska historien om denna möbel:
Byrå, av Georg Haupt för Hertigen av Småland levererad 21 augusti 1782. Gustaviansk. Fanerad med björk, jakaranda, lönn, rosenträ och ebenholts med beslag av brännförgylld mässing samt skiva av vit carraramarmor. Rak form med rundade hörn och svängda ben samt tredelad fasad med lätt framspringande mittparti och tre lådor. Den översta med beslag i form av flätband flankerad av inlagda kannelyrer. De två nedre samkomponerade. Mittfältet med inlagd rosettupphängd lagergirland med dubbla lagerkransar trädda i varandra. Flankerande fält med grillageverk och rosetter. Sidorna med lagergirland och bladrosett i geometriskt ramverk. Märkt med blyerts under skiva och upptill på byrå: "No 1". Märkt med bläck på ryggen (med kungligt inventarienummer) "no 35". Påskrift med bläck i översta lådan "Tillhör Sophie Lewenhaupt född Bonde", "skänkt till Cecilia Lewenhaupt april 1895". Längd 140, bredd 51,5, höjd 91 cm. Nyckel medföljer.
Proveniens: När dånet av salutkanonerna den 25 augusti 1782 förkunnade födelsen av en ny prins - hertigen av Småland, hade hovschatullmakaren Georg Haupt för hans räkning redan levererat ett par byråar. Vilka dessa var har fram till idag varit okänt. Auktionens byrå har för första gången, tillsammans med sin "syster", blivit identifierade. Genom slottsräkenskaperna kan byrån beläggas som en av de två byråar Georg Haupt levererade 21 augusti 1782 till hertigen av Smålands rum på Stockholms slott. Byrån är ett högklassigt exempel på Haupts mästerskap som snickare och den sammanfattar i sig mycket av det vi idag associerar med Haupt och det formspråk som blev stilbildande för den gustavianska möbelkonsten.Byrån levererades av Haupt 21 augusti 1782 tillsammans med en i det närmaste identisk byrå. Dessa skulle utgöra en del av möblemanget i de rum som iordningställdes och inreddes under ledning av hovintendenten Jean Eric Rehn samma år för Gustav III:s andre son, hertigen av Småland. Prinsen föddes 25 augusti 1782 och fick vid dopet den 5 september i Storkyrkan namnet Carl Gustaf. Tyvärr blev prinsens liv kortvarigt och han dog redan den 23 mars nästföljande år utan att lämna några större spår efter sig förutom Elias Martins berömda målning av hans dop samt dessa, nu identifierade, byråar av Haupt.Nyckeln till byråns tidiga historia är märkningen "no 35" på ryggen. Denna har inte tidigare uppmärksammats, vare sig på auktionens byrå eller på den som avbildas i Nordiska museets möbler från svenska herremanshem. Likaså har inte dessa identiska byråar, så när som på nedre frontbeslaget och lambrekängens profilering, kopplats samman tidigare. Förekomsten av ett par så praktfulla och stora byråar ledde tanken till att dessa måste vara en specialbeställning, sannolikt kunglig. Böttiger publicerade i sin bok om Haupt ett antal räkningar på utförda möbler. Den sista är från Kongl. Hovstatsräkenskaperna 1782 och upptar två byråar om 9 qvarters längd. Detta motsvarar ca 134 cm och byråarna mäter 140 cm (ca 136 cm utan skiva). Kunde det vara samma byråar? Svaret kom när hela räkningen studerades. Böttiger hade bara citerat en del. Hela räkningen lyder: "Till Kongl Majttets husgerådskammare förfärdigade och Läfererade Till hans Kongl höghet hertigen af Smålands Rum 2ne Comoder 9 qvtr Långa med Lås och 3 lådor, Ornerade med Ebenisterie, Sicelerad och äkta förgylt messings Arbete samt fint polerade hvita Italienska Marmor Skifwår betingade till Ett hundra Rixd. stycket Summa Rxdr 200. Stockholm d. 21 agusti 1782 Georg Haupt".
Därunder attesteras köpet av Jean Eric Rehn mfl: "Att ofanstående 2ne Comoder äro lefvererade och skola brukas uti hans Kongl höghet hertigens af Smålands rum i slottet, samt priset betingat till Twå hundrade Rixdaler Specie, det warde härmed attesterat. Stockholm afKongl husgerådskammaren d: 11 Sept: 1782. Jean E: Rehn, Gust. Edman, J J Sterky,Ol: Österborg". På baksidan kvitteras betalningen av Georg Haupt 12 september 1782. Häri finns lösningen. Byråarna var ämnade till Kungl. Husgerådskammaren, men betalades först med medel från hovstaten. Detta kan ses som ett exempel på hur Gustav III, som ofta hade ansträngd ekonomi, "bollade" med räkningarna för att få det att gå runt. I Kungl. Husgerådskammarens räkenskaper från 1782 finns svaret. Som nummer 35, byråarnas numrering, under rubriken Bureauar och comoder upptas:"2. Comoder med do (marmorskiva), 200"med hänvisning till fol 347, där hela Haupts räkning finns i avskrift.När och hur byråarna kom att lämna de kungliga samlingarna är okänt men under 1800-talet höll Kungl. Husgerådskammaren åtskilliga auktioner. Under denna period var Haupt ett bortglömt namn utom för ett fåtal samlare. Anteckningarna i översta lådan ger oss möjlighet att följa byråns senare ägarlängd. Sophie Lewenhaupt (1848-1921) var äldsta dotter till friherre Carl Jedvard Bonde (1813-1895) på Ericsberg. Carl Jedvard Bonde var en samlare av rang och skapade på Ericsberg de berömda samlingarna av böcker, mynt och arkivalier som bevarats fram till våra dagar. Han var också storsamlare av antikviteter och en av de första att uppskatta Haupt redan på 1800-talets mitt. Sina tre döttrar försåg han med rikliga hemgifter och flera kända hauptmöbler kan ledas tillbaka till samlingarna på Ericsberg. Senast 1868 bör byrån ha förvärvats för det året gifte sig dottern Sophie med greve Ch. A. S. C. E. Lewenhaupt och fick sannolikt då byrån. Deras dotter Cecilia (1869-1951) gifte sig i september 1895 (änka 1901, omgift 1908 med Göran af Klerker) och också hon fick sannolikt byrån som bröllopsgåva. Byrån finns avbildad i hennes hem Cathrineborg i Svenska Slott och Herresäten. Cecilia af Klerker dog barnlös och från hennes arvingar förvärvades byrån av nuvarande ägares familj.
Ja, det blev långt det här, men som sagt det är en nödvändighet för att levandegöra Georg Haupt lite mer, men jag återkommer finns mycket mer att berätta, ha en bra kväll mvh från Peter Olofsson.
PS: Källförteckningen skulle bli alldeles för lång här men om du går in på www.bukowskis.se så finns det betyligt fler bilder och information om denna möbel och även andra möbler från Haupts verkstad. Mycket av materialet kommer från Bukowskis intendenter som i sin tur hämtat det från andra källor som tydligt anges på deras hemsida
Titta i äldre kataloger på deras sida, sök på möbler eller Haupt

3 kommentarer:

Bloggullet sa...

Jag gick in på Lilla flisan som du tipsade om, en sån fin, ljuvlig blogg. Jag önskar att jag kunde mer om heminredning och sånt. Just många bloggarna har vita inredningar, det är fint med gammalt, vitt och rofullt, jag gillar sånt även om mitt hem är långt ifrån det.
Kramar

Anonym sa...

Åååå så vackert, vackert skåp. Jag skriver själv ofta lååånga inlägg oh undrar, hur i hela friden ska ngn orka läsa?? Men då påminner jag mig om att det viktigaste, den stora skatten för mig, är att jag samlar på alla mina tankar och krumbukter...

Kanske är det samma för dig? Det är intressant att läsa om dina tankar och krumbukter iallafall!

Ha det gött...

Anonym sa...

Jag hauptas och tror att alla som någon gång kommit i kontakt med Peter nu är bekant med denne snubbe :)
/Hanna
(usch den var verkligen dålig)