fredag 13 februari 2009

Ska jag dö nu?

Överdrivet bloggande kan leda till stress
Publicerad: 10 april 2008, 13.55. Senast ändrad: 10 april 2008, 16.49
I USA har två personer dött av hjärtattack de senaste två månaderna, enligt deras familjer till följd av intensivt bloggande. Även i Sverige höjer psykologer ett varnande finger för överdrivet bloggande. ”I framtiden kan man tänka sig fall av utbrändhet”, säger Georgio Grossi, psykolog vid stressmottagningen i Stockholm.

Nyligen publicerade New York Times en artikel som beskriver bloggfenomenet som ett högriskyrke.
Utbrändhet, stress och onormala levnadsförhållanden kan bli följden av att allt fler har bloggen som inkomstkälla och levnadsbröd.
Sedan december har två amerikanska bloggare dött i hjärtattack. Ytterligare en har drabbats, men överlevt. Det finns inga vetenskapliga belägg, men enligt New York Times är de avlidnas familjer säkra – livsstilen som bloggandet drev fram låg bakom hjärtattackerna.
Kerstin Jeding är psykolog på stressmottagningen i Stockholm. Hon menar att problematiken kring bloggfenomenet är intressant och att man i bemärkelsen överbelastning mycket väl kan tala om bloggande som en högriskaktivitet.
-Det finns en gränslöshet med internet och bloggande som kan leda till stor stress. Möjligheten finns att hela tiden göra mer, och det gäller att personen har tydliga gränssättningar i sig själv, säger hon.
Även den publika faktorn spelar in. Interaktiviteten, det ständiga gensvaret och kravet att vara påläst ökar stressen
-Det blir en prestationsbaserad självkänsla som bloggen tillfredsställer. Och för att självkänslan ska hållas uppe är man beroende av vad andra läser och tycker, säger Kerstin Jeding och fortsätter:
-Problemet blir att människovärdet bygger på en prestation i stället på hur man är som person.
Hon får medhåll av kollegan Georgio Grossi.
- Man blir en offentlig person. Utsattheten, att ständigt bli granskad och risken att bli bortgjord är mycket stressande.
Den ökande trenden med att tjäna pengar på sin blogg leder enligt Kerstin Jeding till ytterligare risk för stress och överbelastning.
-Det är oerhört stressande att känna att man inte har en fast inkomst om man inte presterar.
Vad kan det få för följder?
- Det finns fall även i Sverige med patienter som drabbats av akut hjärtinfarkt och de enda orsakerna som står att finna är stress och överbelastning.
Maria Janson

Artikeln kommer från Svenska Dagbladet när jag läser den svartnar det för ögonen och ljuset blinkar, jag skyndar mig att önska en trevlig fredag och att ni alla läsare av min blogg får en riktig trevlig helg för man vet ju aldrig när "ljuset" slocknar på riktigt!
Vid datorn som vanligt er ciceron till de Oumberligatingens värld Peter Olofsson!

1 kommentar:

Anonym sa...

Äsch.Med tanke på alla larmrapporter som, om inte dagligen så åtminstonde månadsvis, presenteras i diverse mer eller mindre seriösa medier så skulle jordens befolkning vara död sedan länge.
Man kan lika väl spatsera vidare genom drunkning i kaffekoppen som genom att blogga, eller träna eller äta chips eller för mycket/lite vitaminer eller........
Men trevlig helg på di/Hanna