torsdag 5 februari 2009

De flesta som bloggar är kvinnor i 35 års åldern.....



En av de riktigt stora moderna konstnärerna är Linn Fernström, hennes tavlor har nått miljonnoteringar på de moderna konstauktionerna och hon är 35 år, men förövrigt vet jag inte om hon representerar de kvinnliga bloggarna, kanske de tilltalas av hennes konst, personligen vet jag inte om jag gillar själva motivet på denna tavla som såldes på www.auktionsverket.se stora moderna kvalitets auktion våren 2008.
I vilket fall som helst så väcker den "känslor" hos alla som tittar och kommentarerna haglade från såväl ung som gammal. Nu är det upp till dig Oumberlige läsare att tycka till, klicka på tavlan för förstoring.
Det trasiga rummetSignerad och daterad på baksidan Linn Fernström 2005. Olja på duk, 170 x 240 cm.UTSTÄLLDGalleri Lars Bohman, Stockholm 2005LITTERATURMårten Castenfors m fl: Linn Fernström, Galleri Lars Bohman 2005, avbildad helsida, sidan 77Framför de praktfulla, detaljrika målningarna frågar man sig vad det egentligen är Linn Fernström vill berätta. Men hon låter sig inte lockas till några färdiga tolkningar av sina verk - målningarna är helt enkelt det de föreställer. Ledigt behärskar hon sin exotiska och mycket personliga kolorit som balanserar på kitschens gräns. Hon tilltalas av det stora formatet, gestalterna är ofta i naturlig storlek och så levande att de ger intryck av att när som helst kunna kliva ut ur bilden. Redan på avgångsutställningen på Konsthögskolan år 2000 väckte Linn Fernström stor uppmärksamhet och med sin debututställning 2001 var hon definitivt etablerad på den svenska konstscenen. Med ett alldeles självklart anslag skapar hon sin egen halsbrytande verklighet någonstans mellan dröm och verklighet, en värld som inte följer några andra regler än dem hon själv för stunden sätter upp. Hennes skenbart naiva bildvärld och nästan påträngande realism knyter an till en svensk berättartradition med surrealistiska inslag. De konsthistoriska referenserna är många - ibland finns de kanske bara i betraktarens blick. Liv och död är återkommande tema - avhuggna djur- och människohuvuden dyker ofta upp, tillsammans med döda djur och stympade kroppar. Men målningarna genomsyras av livsglädje och de avhuggna huvudena ser allt annat än döda ut - med rosiga kinder och klara ögon möter de våra blickar.Utrop: SEK 300 000-400 000 Slutpris: SEK 440 000

Linn Fernström, född 9 augusti 1974 i Örebro, är en svensk konstnär.
Hon gick ut Kungliga Konsthögskolan 2000 och gav sig till känna på Galleri Mejan. Hennes måleri, med djur och människor, spänner mellan idylliska scenografier och mardrömmar som fylls av hot och längtan ofta i stort format. Hon bor och arbetar i Stockholm efter en uppväxt i Garphyttan Närke.
Fernström var nominerad till Carnegie Art Award i London 2001 och har bland annat erhållit Beckers konstnärsstipendium och Maria Dahlins stiftelses stipendium för unga konstnärer.
Hon blev omskriven när hennes målning De tre kvinnorna från 2001, av många ansedd som hennes genombrottsverk, såldes 25 april 2007Bukowskis för 925 000 kronor.[1]
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson,
bild och delar av text från www.auktionsverket.se samt från www.wikipedia.org
PS: Stockholms Auktionsverks kataloger är i sig ett levande konstverk gå in och beställ äldre kataloger på www.auktionsverket.se

2 kommentarer:

Camilla Alvén sa...

Hej!
Obama-bilden är ju helt fantastisk, jag är egentligen inte speciellt intresserad av teknik utan tycker att känslan i bilden är viktigast. Det går att fotografera bra bilder även med en 3,2 megapixel kamera, det är ju din bild från Gotland bevis på. Många (oftast män) är mer intresserade av att ha dyra kameror än av att ta bra bilder, synd!
Hoppas att allt är bra med lilla frun och resten av familjen, själv har jag åkt på en inflammation i armbågen, typiskt! jag som skulle ut och fota snön idag och istället får jag sitta inne och ha ont.
Kram
Camilla

oumberligating sa...

Hej Camilla! Otur med armbågen, hoppas det ordnar till sig, ont är inte kul
(Just uttrycket Ont är inte Kul hade jag tänkt använda som logga för smärtföreningen Jernsaxen, men det föll inte i god jord, jag och min fru har lite driven humor har jag upptäckt, ha en fin dag trots allt mvh från Peter!