tisdag 2 mars 2010

"Så här var det tänkt!"


Hej Vänner! Nu ska jag vara helt allvarlig i ett helt inlägg! Hmm...ska försöka i allafall!
En del har säkert läst det förut men jag tar det igen.
Den här bloggen startades ju upp som en slags "Draghälpsblogg" till min lite allvarligare blogg om smärta, sjukvårdsfrågor, rehab mm www.jernsaxen.blogspot.com . Den bloggen var i sintur en blogg om "en förfrågan om det behövdes en ny och starkare patientförening inom smärtproblematikens område"!
Svaret på den frågan blev helt klart ett stort Ja! Det resulterade i att jag faktiskt vigt nästan ett helt års arbete med att "starta upp" en ny förening, Patient och Smärtföreningen Jernsaxen.
Vi blev en liten "kärngrupp" på cirka 20 nätaktiva och 500 stödmedlemmar, ganska bra för att vara "nätebaserat" vill jag säga!
Tråkigt nog så föll vi på "målsnöret" och enda orsaken till det var helt enkelt att alla inblandade var för sjuka för att arbeta på det sätt vi tänkt. Precis lika illa som när våra politiker nu skickat ut 1000-tals långtidsjukskrivna på en helt omöjlig arbetsmarknad.
Eftersom det var jag som kom med föreningsiden så har jag också tagit konsekvenserna av det hela och nu ordnat så alla 500 medlemmar har fått gå med i valfri annan patientförening, 20 olika patientföreningar ställde upp och jag förhandlade fram gratis medlemskap hos dessa!
Nu till saken, nu har flera åter igen börjat höra av sig till mig, de är inte missnöjda direkt, men ingen förening driver direkt "smärtproblematiken", visst finns den med på agendorna men inte som huvudpunkt!
Jag kommer nu parallellt med denna blogg även skriva mer på www.jernsaxen.blogspot.com och jag skulle bli glad om du som läser denna blogg, kanske då och då även tittar in där och även registrerar dig som följare till densamma! Det berör oss alla och i dessa nedskärningstider så gäller det att vara på sin vakt!
Vill berätta hur jag i korhet arbetar med en fråga!
Igår fick jag ett mail till jernsaxen@live.se från en tjej som jobbar på Universitetssjukhuset i Umeå! Hon berättade att personalen på medicin/geriatrik avdelningarna nu fått order om att de inte längre ska erbjuda massage som lindring för cancerpatienter!
Jag har kontrollerat detta med sjukhusledning och det stämmer, alltså går jag vidare till steg 2 och informerar alla "kanaler" jag har om "ämnet", i detta fall så var detta bara känt på 3 ställen utav 67 olika "instanser" som borde vetat detta! Alltså har Jernsaxen ännu en gång gjort "nytta"! Självklart så arbetar jag inte bara med trista och långa "skrivelser", ibland så måste man också använda lite andra metoder som att fråga folk "Hur i helvete är du funtad"!
Ja, jag vet att "denna metod" gillar inte alla, men då ska ni vara med hos någon av Sveriges tungt byråkratiska patientföreningar! Jag lovar att det i vissa fall gett resultat när jag utan att knäcka öppnar dörren hos någon byråkrat och pratar "direkt"! Då blir det personligt när det finns en människa/människor bakom!
En annan viktig sak! Det är det här med humor! Vet ni hur det går till när Drottningen ska hälsa på hos många äldre som är sjuka, det vet jag av egen personlig erfarenhet och av Jernsaxens tidigare medlemmar!
Man "städar" undan de värsta patienterna, för hur vore det om Drottningen fick skit på hatten?
Så ni som läst i Oumberliga Bloggen tidigare vet att jag trycker upp T-Shirts för att finansiera verksamheten bla.
Enligt kontroll hos Hovmarsalksämbetet så ska Drottningen besöka lite vårdinrättningar i höst!
Där kommer det att i Jernsaxens regi delas ut T-Shirts där det står! "Vägra bli klappad av Drottningen, ett upprop i tiden"!
Jag slutar här i vårddebatten, men som sagt häng gärna med in på www.jernsaxen.blogspot.com om du orkar, en sak är säker! Är du inte gammal eller sjuk så blir du det!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
Ditt lavemang i Sjukvårdspolitiken!
PS: Det här fortsätter självklart vara en "konstblogg", en blogg om vad konst egentligen är utan att ge ett faktiskt svar på frågan! (ler)

5 kommentarer:

Willewira sa...

Peter, vi behöver fler som du!!!

Jag uppskattar verkligen ditt allvar och din humor... och din förmåga att pricka rätt.
Allt som oftast i alla fall... ;)

Din kamp för de utsatta är heroisk. Jag anser nämligen att det är i det lilla det heroiska syns. Så när du skickar ett mejl som väcker någon inkrökt gubbe/gumma någonstans är det stort!!

Gillar också ditt sätt att se på förmågan att drömma... du har helt rätt - DRÖM STORT!!! Och dröm dina egna drömmar!!

Ha ha... skrattar gott åt din kommentar åt han som bad om pengar ifall du skulle vinna...
Egentligen ett underligt fenomen att inte drömma själv... Min fråga är, hur kan man låta bli??

Naturligtvis ska jag följa järnsaxen!!
Hör ju själv till gruppen som lider av kärringvärk, som man kallar det, och vet hur smärta och värk kan styra hela ens liv, suga ut den lilla energi man trodde man hade...
Som sagt, världen behöver fler som du som orkar kämpa för dem som inte har den orken längre.

Stor kram till dig!!!

Willewira

Mina dagar sa...

Så kul att du hittade till mig för nu har jag hittat hit!
Jättefin blogg!!
Kul att läsa om "pengarna":)

Härligt att du kämpar på!! Det behövs!!!

Ska titta in till järnsaxen!!

Må så gott!
/Eva

Elle sa...

För att vara lite allvarliga också (även om det är svårt...*blink*) är det bra att du tar upp detta.

Jag instämmer...you´re a hero! Det behövs någon som kämpar och s a s "går emot strömmen" (bara döda fiskar följer strömmen..har jag läst någonstans *ler*)

Nu är det svårt för mig att ha koll på läget i sverige, det är krångligt nog i här Tyskland.
Jag pratade igår med min mans morfars syster (blev mycket där) en dam i "övre generationen". Hon hade problem med handen och skulle få smärtstillande salva. Men smärtstillande medel fick man tydligen betala själv....för att läkaren inte fick skriva det på recept. Hon fattade inte heller varför...efter att ha betalat dyra sjukförsäkringar i nästan 100 år...ok, 50 minst iallafall. De sparar där de kan.

Likadant med ett annat sparförsök, som visserligen inte har med smärtor att göra, mer med utslitna kvinnor. Man har nämligen möjligheten att göra en "kur" 2-3 veckor tillsammans med småbarn. En sk mamma-barn-kur. Det gäller att ens läkare rekommenderar detta och sen kan man ansöka. Nu hörde jag att de (sjukförsäkringen) ALLTID säger nej vid första ansökan!! För att sortera ut de personer som inte orkar ansöka ännu en gång, för visa att de menar allvar.

Jag säger ibland att det heter sjukförsäkring, för att man kan försäkra sig om att man blir sjuk av dem och deras idéer.

Jag lovar, jag ska kolla in i jernsaxen också ibland!
Kram Elle

Elisabeth - anyhow.se sa...

Oj så viktigt budskap du levererade, jag upptäckte att ögonbrynen rynkade ihop sig mer & mer ju längre i texten jag kom & på slutet, och där vid den delen om drottningbesöket... då gapade jag PÅ det.
Har du snubblat in på Georges blogg någon gång?
Han vidrör sjukvårdens sjuka sidor och ifrågasätter med stor klokskap bakom, precis som du!
http://georgeschottl.wordpress.com/
Klart jag ska kika in på din andra blogg - självklart!
Är det ngt mer jag kan göra, t ex publicera ngt på min blogg?

B i t t e sa...

Där var du ju! Började bli lite orolig men nu är jag lugn igen :-)