tisdag 16 mars 2010

"Vikingaskolans ABC. Idag A som i Asatro"


Välkommen till Vikinga Skolans ABC. Innan jag börjar gå in på fakta så vill jag påpeka att Galleri Jernsaxen inte på något sett lagts på is! Tvärtom konst är en mycket viktig del i en Vikings allmänna kunskaper. Det gäller ju att "röva och plundra" rätt saker på sina härjningståg världen över!
Den första tavla som vi idag "rövar" är helt klart "Tors strid med jättarna" målad av Mårten Eskil Winge (1825-1896)
Mjölner var enligt asatron åskguden Tors Hammare. Hammaren hade egenskapen att Tor kunde slunga iväg den mot ett mål som den alltid träffade och därefter återvände hammaren själv till Tors hand. Åska skapades genom att Tor slungade hammaren mot molnen.

Asatron är en polyteistisk religion, som utövades av germanerna i Nordeuropa före kristendomens införande. Ordet är en nordisk term bestående av två delar: As (i genitiv), gud i fornnordisk mytologi, och tro. Uttrycket började användas under 1800-talets nationalromantik, då kännedomen och intresset för tiden innan kristnandet av Norden blev mer utbrett.
På fornnordiska benämnde man asatron som "den forna/hedniska seden" (hinn forni/heiðinn siðr) och den kristna tron som "den nya/kristna seden" (hinn nýi/kristinn siðr) och åsyftade då inte bara trosuppfattningen utan en större, kulturell helhet.
Asatron hade karaktär av ursprunglig nordeuropeisk religion som dominerade större delen av Nordeuropa, alltså Skandinavien, England, Tyskland, Nederländerna och Belgien, bland andra. Det mesta vi vet om denna tro härstammar dock från Norden och i synnerhet Island. Det är inte säkert att övriga germanska folk omfattade exakt samma trosföreställningar som de forntida nordborna. Troligen varierade asatrons sedvänjor och myter avsevärt mellan de olika germanska folken och över tid. Att de religiösa föreställningarna i hela Skandinavien dock varit väsentligen desamma finns det dock mycket som tyder på. Skandinavien kristnades dessutom bortåt 500 år senare än exempelvis Tyskland och England. Mest hårdnackade i den gamla tron var folken i Sverige, som höll fast vid fädrens bruk ända in på 1100-talet.

Asatro tillhör de polyteistiska religionerna, och förutom gudar tror man även på olika naturväsen. Enligt vissa historiker inspirerades asatron kraftigt vid vår tideräknings början av den tidens supermakt Romerska riket. Det var bland annat impulser ifrån den romerska mytologin som gjorde Oden till en framträdande mytologisk gestalt.
Asatron är en del av en större familj av indoeuropeiska religioner där man även finner grekisk, romersk och slavisk fornreligion. Det finns även motsvarigheter till asatrons panteon i den indiska hinduismen[1]. En teori hävdar att olika indoeuropeiska stammar (greker, italiker, kelter, slaver, germaner) har gemensamt ursprung, möjligen från områden i närheten av Svarta Havet och dessa sedan utvandrat till övriga Europa samt Asien. Det är en förklaring till likheten i religion mellan de olika länderna.

Självklart så kommer det här på Vikinga Skolan finnas fördjupnings uppgifter, de hittar du på de länkar som jag alltid kommer att ange i slutet av varje inlägg:
Idag besöker vi Worldpress om Konst samt Wikipedia om Asatro , självklart har jag rövat en del material därifrån! En annan helt Obligatorisk sajt för den vetgirige är Svenska Asatrosamfundets sida!
Vid datorns som vanligt Ulv Röde!

4 kommentarer:

Elle sa...

På tal om religion...sitter och pluggar trosbekännelsen, de tio budorden, osv, med sonen som ska konfirmeras i april. Ikväll har han "prov" med prästen. Så ursäkta om mina ögon är som streck HELA dagen...

Wenche sa...

Kul att du tar upp Asatron,det är roligt med nya viklingar.
Om du hittar något om kung Gylfe , får du gärna berätta för mig,det finns så många teorier.Nån berättade för mig att ordet gylf kommer från Gylfe, eftersom han så gärna ville ha gudinnan Gefjone.

Västgötskan sa...

Nej, men vad är det jag ser?! Massa stycken, uppdelade..... Wooohoow!!! ;-D

Laila sa...

drik lyssnar med spänning på allt som handlar om vikingar. :-)
Vi lånade nämligen en bok om den i höstas på biblioteket. Nu vill han veta ännu mer och ännu mer. Så vi följer din lilla "skola" här.