måndag 9 mars 2009

Att lära sig umgås med eld borde vara en självklarhet!


Självklart så borde det här med att lära sig umgås med eld vara en självklarhet. Det ingick inte riktigt i min uppfostringsplan från mina föräldras sina så det sköttes på egen hand med skiftande resultat. Förstoringsglas och torrt fjolårsgräs i maj resulterade i att jag tidigt förstod konsekvenserna av eld/kontra lite större gräsbrand. Sedan har jag bokstavligt sett "eldat" på under åren, självklart under kontrollerade former. Eldning fanns självklart med i tanken när lantstället i inlägget nedan inköptes, avsides, jättetomt, en massa röjjbarskog och inga grannar en fantastisk kombination ihop med en eldälskande liten pojke på en sådär 40-år.
Trevlig gen det här med att gilla eld, alla tre barnen har glatt hjälpt till och samtidigt så vill jag självklart tacka min svåger också som också får det där "lilla extra" blänket i ögonen när det ska eldas. Jag har turen att ha två fina och trevliga svågrar så nästa vecka kommer den nya motorsågen som jag och min andra svåger köpt tillsammans, fast nu ska det fällas lite träd som ska bli ved och eldas under lite mer kontrollerade former. Fast har vi tur så blir det en djäkla massa grenar och skräp över som absolut måste eldas upp, ingen idé att vänta till Valborg inte, det ska man aldrig göra om man är "eldningsfantast" har man otur så råder det eldningsförbud då. Det har jag alltid respekterat, just pga att jag tidigt lärde mig handskas med eld.
Självklart så blir det även nu en liten länk till Svenska Dagbladet som idag har en artikel om eld och hur man minskar skolbränder, spännande, lärande och intressant läsning hittar du på:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2567935.svd
Bilden kommer ifrån eget arkiv och den bjuder jag alla på som vill ha den, klicka på den och se hur fint det lyser om din "skärm"!
Avslutningsvis så vill jag i det här inlägget "knyta ihop säcken" med barndom och eld som gemensam nämnare, samtidigt som "elden" kom in i mitt liv så började även "fräckisarna" dyka upp. Oskyldigt 70-tal känns det som men än idag så kan jag le åt den glädje som jag kände när man förstod liknelserna/ordvrängningarna i en historia. Läsare av Oumberliga bloggen vet att jag aldrig tidigare skrivit en sk rolig historia här förut och jag lovar att ni inte ska behöva läsa fler här heller, finns en hel del andra ställen att läsa på i sådana fall!
Mannen som just skall till att tända en cigarett till kvinnan:
-Har du eld?
-Nä, men en djäkla brasa!
Förlåt skitdålig, jag vet, men kunde inte låta bli, jag är ju bara 44-år!
Vid datorn som vanligt Peter Olofsson!
PS: Elden ovan är fotograferad på en "godkänd" och "kontrollerad" eldningsplats inom Tyresta Nationalpark gå in på länken nedan och läs om strobranden där 1999. (Det var inte jag!)
http://www.tyresta.se/?page_id=8

3 kommentarer:

RANA sa...

Det finns ingenting som får vuxna karlars ögon att tindra så, som när de ska börja elda! Nästan intenting, vill jag kanske tilllägga.

Du! Vilken katastofnatt ni har haft. Gud vad tufft. Kramar till er båda. Hoppas den här dagen blir snällare än natten.

Och så får du ta och checka ditt spamfilter.

/Rana

Willewira sa...

Jag fick lära mig som liten att den som leker med elden kissar på sig.....
Har du gott om ombyten?? ;)

(Hur stor sanningshalten i denna tes är kan diskuteras. Jag lekte aldrig med elden, men nog katten kissade jag i sängen varje natt tills jag var 10-11 år. Såvida ingen väckte mig för toabesök, vill säga...)

Men å andra sidan kan detta med elden förklara varför det oftast är männen som grillar...

PS. Angående kungabröllopet - Med tanke på den turisthysteri som kommer bli i samband med kungabröllopet så tror jag inte det behövs någon insamling. Det går nog med vinst ändå... Men å andra sidan kan det var skönt för kungahuset att känna stödet... ;)

Må så gott och akta fingrarna när du ska tända elden. Det är ju så lätt att bränna fingrarna på tändstickan... :)

Ta't lugnt, tänd en eld!
Willewira

Fru Pusselbit sa...

Min man började mycket tidigt med att bejaka sin kärlek till elden, vilket har resulterat i att brandkåren dök upp hemma hos hans familj inte mindre än 3 gånger under hans uppväxt.

Nu för tiden verkar han veta en hel del om hur den fungerar, för brandkåren har vi ännu inte sett till. Skönt att han också lärt barnen att hantera elden på ett bra sätt... ;)