tisdag 3 mars 2009

Kommer ni håg fågelinfluensan?





Vill inte vara oförskämd, men jag tror att en del redan slutar läsa här, för visst känns det här inlägget lite trist redan innan det börjat, men och det är ett stort men, det här berör oss alla och det är bara en tidsfaktor innan något allvarligare inom området inträffar.
Hur och varför berör det här mig? Personligen som är gift med en människa som har mycket låg motståndskraft mot infektionssjukdomar är detta mycket viktigt. Rätten till rätt medicin och det kan jag tala om att det är ingen självklarhet Det här inlägget skulle bli hur långt som helst om jag beskrev alla turer runt det nationella inköpen och beredskapsplanerna, men att bara luta sig bakåt och tro att "det där fixar de som kan" kommer "sitta kvar på perrongen när tåget passerat" (såg ni vilken fin liknelse det blev, undrar vad Jack Nickolsons rollfigur tyckt om den, se inlägget nedan?).
Jag har både berättat här och på min blogg om fysisksmärta http://www.jernsaxen.blogspot.com/ om att jag varit svårt sjuk i fästingöverförd neuroborrelia i två år. Hade aldrig blivit så sjuk om det fanns en fungerande nationell plan för behandling. Jag är nu helt återställd men tiden går och de som nu kommer att drabbas av borrelia när säsongen snart drar igång, kommer behandlas lite godtyckligt, helt beroende på var de bor i landet och vilken läkare de träffar. Undrar du något över behandling av borrelia och efterverkningar så kan vi ta det via mail, skriv till jernsaxen@live.se
Inger Atterstam, journalist på Svenska Dagbladet har skrivit en mycket bra artikel som publicerats idag i Svd.
Bilderna kommer ifrån mitt eget medicinlager, familjen Olofsson lägger sig inte ner och dör i första taget inte och det kommer inte heller de som är medlemmar i Jernsaxen att göra heller, tillsammans är vi starka, låter som en klyscha, men det är ett faktum!
"Tamiflu biter inte på influensa!
Publicerad: 3 mars 2009, 01.00. Senast ändrad: 3 mars 2009, 06.43 Artikelförfattare Inger Atterstam
På ett år har det ledande läkemedlet mot influensa, Tamiflu, blivit verkningslöst mot det vanligaste influensaviruset. Nya analyser visar att dessa virus som utvecklat resistens snabbt sprids över världen. Experter varnar för en global hälsokatastrof och kräver att skyddet mot en världsepidemi måste förstärkas.
De första tecknen kom redan förra influensasäsongen. I flera länder avslöjade analyser att ett vanligt influensavirus kallat H1N1 börjat bli resistent – motståndskraftigt – mot läkemedlet Tamiflu. Siffrorna varierade men var tydliga: 10 procent i USA, 25 procent i Europa och konstigt nog mest i Norge med 67 procent av undersökta virus. I Sverige upptäcktes 11 procent.
Men uppståndelsen blev ändå inte så stor. Det ansågs självklart att detta muterade, ändrade virus inte skulle vara speciellt farligt och inte kunna spridas särskilt mycket. Det är mot den bakgrunden som experter nu talar om chockerande utveckling och kräver snabba insatser.
Nya mätningar denna säsong har nämligen visat att resistensen på ett år ökat dramatiskt upp till 98 procent i USA och Europa, 100 procent till exempel i Sydafrika, alltså så gott som samtliga H1N1-virus kan inte behandlas med Tamiflu.
–Och det mest oroande är att detta resistenta virus finns överallt, även där Tamiflu nästan inte alls används, säger Anders Tegnell, Socialstyrelsens virusexpert. Det innebär att förändringen skett spontant inne i viruset utan påverkan av Tamiflu och att dessa förändrade virus dessutom är så kraftfulla att de sprids över hela världen.
Det är en i specialutgåva på den amerikanska läkartidningen Jamas webbsidor som världslarmet om resistensutvecklingen publiceras idag. Flera experter kräver att snabba diagnosmetoder tas fram för att upptäcka de patienter som bär på dessa resistenta virus. Främsta kravet är dock att fler och alternativa influensamedel snabbt måste tas fram.
–Svårare att åstadkomma, säger Anders Tegnell. Enligt vad som är känt har läkemedelsföretagen inte särskilt många nya preparat på gång.
I dag finns två läkemedel mot influensa: förutom Tamiflu tillverkat och sålt av Roche också läkemedelsföretaget Glaxosmithklines Relenza. De används dock inte särskilt omfattande eftersom vaccinering är det viktigaste vapnet mot de årliga influensorna.
Tamiflu spelar däremot en central roll i det världsomfattande arbetet med att bygga upp ett skydd mot en eventuell världsepidemi (pandemi) av fågelinfluensavirus. Under 2006–2007 köptes Tamiflu för miljardtals kronor och ligger i stora beredskapslager över hela världen. Sverige inhandlade till exempel Tamiflu för 200 miljoner kronor.
Denna strategi kan nu ifrågasättas eftersom risken anses tämligen uppenbar att ett framtida ”världsvirus” skulle kunna mutera på ett liknande sätt:
–Vi har redan inlett diskussioner om att också köpa in det andra medlet Relenza till våra lager, säger Anders Tegnell."
Ja, vad säger man, värt en liten funderare? Vill du läsa mer så gå in på http://jama.ama-assn.org/ eller på svenska http://www.smittskyddsinstitutet.se/
Vid datorn denna arla morgonstund Peter Olofsson!

Inga kommentarer: